Importance of fibers (Importanta fibrelor)

February 26, 2013 Sam 0 Comments

Haideti sa va povestesc nitel despre prietenele noastre demult neglijate si anume, fibrele. Ele, odata cu intrebuintarea tot mai frecventa a produselor procesate, au fost tot mai mult izgonite sau cel putin au fost privite cu nepasare devenind astfel, pentru marea majoritate a persoanelor, chiar insignifiante, asemenea unor "obiecte" candva servite. 

Noile etichete, reclame, culori, mesaje ce isi fac aparitia tot mai uzual, tenteaza oamenii si, desigur, ca aceasta este tinta si menirea marketing-ului, cu asta se ocupa. Insa, fiti atenti la mesajele subliminale ale publicitatii, fiti atenti la etichete. Cu cat sunt mai colorate si mai atragatoare cu atat ar trebui sa deveniti mai suspiciosi. Ele de fapt disimuleaza, multitudinea de culori si mesaje mascheaza ceva.

De pilda, produselor dietetice (fara zahar, fitness etc.) pentru a le mentine gustul dulce si pentru a le balansa savoarea, le adauga o multime de aditivi si produsi chimici. Un produs pe care scrie mare "nu contine zahar" de fapt contine mai mult zahar decat credeti, precum aspartam - un indulcitor chimic de 200 de ori mai dulce decat zaharul si mai ieftin. Cat e de daunator? Las in grija voastra raspunsul la aceasta intrebare.

Asadar, sa nu va mire ca nu slabiti desi, consumati "produse dietetice". Nu ma credeti? Convingeti-va singuri, cititi etichetele! Inca de la inceput am sustinut si o voi sustine in continuare, informatia e de aur, informatia e putere. Nu va lasati inselati, ademeniti de reclame, de culori sau savori artificiale. Cultivarea si educarea tine doar de voi. Chiar si dupa citirea acestui articol, cautati in continuare, cititi, cititi, cititi.

Revenind la prietenele noastre, fibrele. Dupa secole de preamarita convietuire s-au pomenit stinghere si pustii. Ce fac ele acum? Privesc cu mahnire optiunile oamenilor, asteptand cumpatate redesteptarea.

Probabil va intrebati, dar la ce ne serveste prietenia lor? Ei bine, constipatia va spune ceva? Din pacate, tot mai multe persoane se confrunta cu ea, "este una dintre cele mai frecvente probleme digestive din lume". Constipatia consta in prezenta unui scaun tare, uscat de mai putin de trei ori pe saptamana. Ea te poate face sa te simti balonat si inconfortabil.

Si totusi la ce ajuta prezenta fibrelor? Simplu. "O dieta saraca in fibre poate juca un rol important in constipatie. Fibrele insolubile, care trec prin corp aproape neschimbate, ofera scaune intregi cu o textura moale, facandu-le mai usor sa treaca." (Sursa). Un scaun tare, de pilda, poate provoca, in mod deosebit la barbati, renumitii si iritantii hemoroizi.

Cine e seful de orchestra in toata aceasta poveste? Domnul colon, el se ocupa cu managementul deseurilor solide. El practic curata corpul. "Functia principala a colonului este de a absoarbe apa si mineralele din hrana si de a forma si elimina fecalele. Colonul contine diferite tipuri de bacterii care ajuta digestia, mentin un mediu echilibrat PH (acid-alcalin) si previn inmultirea bacteriilor neprietenoase. Aceste bacterii joaca un rol foarte important in sintetizarea acidului folic si a altor nutrienti din hrana." (Sursa

Rezumand:

* Scaunele iregulare si rare, constipatia pot fi semne clare ale unui colon deficient;
* Sanatatea precara poate fi rezultatul a unei curatiri deficiente a corpului;
O alimentatie gresita, bazata preponderent pe produse procesate si produse de provenienta animala (ele nu contin fibre) pot duce la constipatie.

Asadar, unde putem intampina prietenele noastre de odinioara? In produse naturale, bineinteles, precum:

* Cereale integrale. De mentionat ca cerealele cele mai bogate in fibre sunt taratele de ovaz, au 6,7 g la 100 g.

* Leguminoase (mazare, linte, fasole, naut). De mentionat ca mazarea si lintea sunt printre cele mai bogate in fibre din categoria leguminoaselor, avand 16 g la 100 de g.

* Paste fainoase. Spaghetti din faina integrala au 8,4 g la 100 de g

* Seminte (seminte de floarea-soarelui, seminte de susan, seminte de dovleac si cele mai bogate, semintele de in cu 11,7 g la 100 g). Cu mentiunea ca semintele de chia contin 30,2 g fibre la 100 de g fiind considerate un superaliment ajutand in caz de constipatie si in multe altele (mai mult despre ele gasiti aici).

* Nuci (migdale, caju, alune, nuci, arahide, fistic, castane coapte; miez uscat neindulcit de nuca de cocos). De mentionat ca migdalele, fisticul si miezul de cocos sunt cele mai bogate in fibre cu 11,7 g, 10,2 g, respectiv 16, 2 g la 100 de g.

* Fructe (grapefruit, mango, mar si para au intre 3,8 si 4 g la 100 de g, iar din categoria fructelor de padure, murele au 7,6 g la 100 g si cea dintai, zmeura contine 8 g la 100 g)

* Fructe uscate (stafidele contin 3 g la 100 de g; curmalele contin 6,6 g la 100 de g, iar cele mai bogate in fibre sunt smochinele si prunele uscate, avand 12 g la 100 de g).

* Legume

Un cuget si cateva indrumari:

* Adaugati fibre in dieta treptat, pentru a evita balonarea si gazele;
Presarati o lingurita de seminte de in si o lingura de seminte de chia in micul vostru dejun;
* Consumati nuci intre mese;
* Consumati alimente crude, fructe, legume. Nu uitati ca zaharul din fructe, precum spunea David Wolfe, ruleaza creierul nostru si este "benzina" corpului nostru.
* Beti suficiente lichide, preponderent apa;
* Incadrati activitatea fizica in programul vostru.

Si nu in ultimul rand, ca in orice poveste, exista si o parte mai putin buna si anume, excesul de fibre. Aveti grija la cantitate, intotdeauna! Cel mai important in nutritie si intr-o alimentatie sanatoasa e cat, cum, cand si ce mancati.

Via internet



0 commenti:

Leave a thought, a reflection or a wish: