Marathon blogging: introduction. Maratonul de postari: introducere

August 18, 2013 Sam 0 Comments

Asa cum spuneam in articolul precedent, la scurt interval de timp, vor decurge postari saptamanale asupra unei teme pentru un rastimp care nu este determinat. Cu alte cuvinte, vor perinda principii taoiste pentru zilele noastre, abordari practice a Caii stravechi, perspective istorice asupra longevitatii etc. Toate acestea si multe altele il vor insoti pe invatacel, adica pe tine, cititorule, intr-o stralucire taoista.

Acest "blogging marathon" se concentreaza asupra unei propuneri, ce infatiseaza subiecte de reflectie si energie pentru practica pe Calea spre o viata lunga si sanatoasa. Pe scurt, scopul sau principal este de a oferi cititorului o introducere patrunzatoare in domeniul principiilor taoiste de baza. Si, pentru a limpezi subiectul aici de fata, voi fauri o introducere, o prefata explicativa a lui Tao.

In locul dintai, cu adevarat pretios si notabil, staruie un apel adresat poporului, un apel adresat tie, mie si fiecaruia, un apel adresat sinelui, inlauntrului: sa intelegi ca launtric exista maretia, ca tu esti personajul principal in aceasta saga minunata. Si ca este vital pentru tine sa devii constient de maretia ce curge in mod constant prin tine; intalneste-te cu ea (maretia) in momente de meditatie si de stare de recunostinta.

Repeta-ti permanent urmatoarele cuvinte, pana ce devin reactia ta 
interioara automata la lumea exterioara:
Eu provin din maretie. Atrag maretia. Sunt maretie.

Continuam cu pasajul care marcheaza patrunderea taoismului in "gemma" (perla, casa) voastra si anume, cu istoria acestuia - Istoria taoismului in China. Inca inainte de inceputuri exista "ceva fara forma si perfect". Aceasta perfectiune fara forma este "Mama universului". Si desi nu are nume, este numita "Tao", fiind sinonima cu ceea ce este mare.

Era ceva amorf si totusi complet
Care exista dinaintea cerului si pamantului;
Fara sunet, fara substanta,
Care nu depindea de nimic, neschimbat,
Atotcuprinzator, infailibil.
Ne putem gandi la el ca la o mama
A tuturor lucrurilor de sub cer.
Nu ii cunosc adevaratul nume;
"Tao" este porecla pe care i-o dau. 

Aceste cuvinte misterioase apartin unui fermecator poem de 5 000 de cuvinte despre Tao, numit Tao te qing, scris cu aproape 2 500 de ani in urma si atribuit in mod traditional lui Lao Zi, "Batranul maestru". Impresiile satirice infatisate in versurile concise ale acestei carti incantatoare alcatuiesc fantana vie de intelepciune care a oferit alinare, sfaturi si iluminare pentru milioane de oameni din intreaga lume.

Nici o alta carte de pe pamant nu a mai fost tradusa in atat de multe limbi si atat de des precum Tao te qing a lui Lao Zi si nici o alta carte in afara de Bibile nu a mai fost tradusa la fel de des in limba engleza. In anul 1955, existau 100 de traduceri diferite publicate in lume, 90 in limbi occidentale si 36 numai in limba engleza.

Data reala cand a fost scrisa si autorul cartii Tao te qing raman necunoscute. Totusi, s-a stabilit cu certitudine istorica, pe baza consecventei limbii si a structurii metrice, ca a fost scrisa undeva intre secolele al III-lea si al V-lea i.e.n. si ca a fost opera unui singur autor. Faptul ca a existat un om numit Lao Zi este, de asemenea, destul de sigur, deoarece exista documente care atesta faptul ca acest om era custodele arhivelor imperiale in perioada respectiva.

Acest om, cunoscut si sub numele de Lidan, Lao Tan si Li-Er, degustat de haosul politic si de lacomia ce caracterizau perioada in care a trait, s-a retras din viata publica la o varsta inaintata si a plecat spre muntii din vest calare pe un bivol. Cand a ajuns la ultima trecatoare care marca granita imperiului, paznicul l-a recunoscut pe faimosul intelept si l-a implorat sa lase un document cu invataturile lui pentru posteritate.

Refractar, spontan si cu un oarecare simt al ironiei, Lao Zi a facut pauza in pelerinajul sau spre uitare si a compus repede Tao te qing, scrisa in 5 000 de caractere. Apoi, fara sa mai scoata nici un cuvant, a plecat in munti calare si nu s-a mai auzit niciodata nimic despre el. Insa, trebuie precizat, Lao Zi nu a inventat taoismul.

Asemenea lui Confucius, care a ajuns sa aiba acces la pretioasele arhive imperiale in urma intalnirilor sale cu Lao Zi, el doar a pretins sa recapituleze un mod de viata stravechi, ce predominase in China, cu 2 500 de ani inaintea vremii sale, in timpul domniei "Imparatului Galben" (Huang Di), parintele fondator al Chinei. Atat Lao Zi, cat si Confucius il venerau pe Imparatul Galben ca fiind stramosul civilizatiei chineze si il recunoasteau drept practicianul cel mai de seama al Caii.

Taoismul se refera, in primul rand, la viata pe pamant. Acesta echivaleaza clar sanatatea fizica si cea mentala si insista asupra faptului ca numai un corp sanatos si puternic poate adaposti un spirit sanatos si puternic, motiv pentru care taoismul se concentreaza atat de mult asupra sanatatii si longevitatii. Conform principiilor taoiste, culegem ceea ce am semanat in timpul vietii noastre ori potrivit unei zicale populare - "cum iti asterni asa dormi".

Asadar, Tao ne ofera semintele intelepciunii de care avem nevoie pentru a cultiva sanatatea si longevitatea in gradina fertila a vietii, iar cei ce cultiva solul Tao prin practica zilnica si autodisciplina vor recolta cu siguranta aceste fructe ademenitoare. Tao descrie o carare intre cer si pamant, dar omul este cel care trebuie sa o parcurga cu propriile forte. Spre deosebire de religiile occidentale, care ofera salvarea sufletului in schimbul credintei, portile Tao li se deschid doar celor ce fac un efort deosebit pentru a cultiva Calea.

Foarte important, Tao nu poate fi cerut prin rugaciune, dar poate fi utilizat in practica, iar cei care invata sa-i stapaneasca puterea vor descoperi ca aceasta "este inepuizabila". Taoismul ramane una dintre cele mai bogate si, cu siguranta, cea mai veche traditie filozofica din lume, existenta pana in ziua de azi. Taoismul a ajuns sa includa elemente atat de diferite cum sunt alchimia, respiratia profunda, exercitiile fizice, disciplinele sexuale, fitoterapia, dieta, helioterapia si multe altele.

Tezaurul Tao (Tao Tsang), "biblia" taoista, ofera, intr-adevar, o comoara de informatii ezoterice.

Asadar, cu sustinerea si participarea vorbelor actuale, am vrut sa infaptui o pregatire, o relatie familiara intre voi si vesnicul Tao. Si voi continua sa construiesc o relatie cat mai apropiata pentru ca, incontestabil, ea reliefeaza fundamentul fericirii umane in aceasta lume. Pentru adepti, pentru curiosi ori pentru antagonisti, convoc o actiune - va invit sa oferiti un loc magistral cunoasterii si starii voastre de bine. Va invit la rasfoirea acestui "maraton" (blogging marathon) vestit, numit Tao. Si nu uitati sa lasati la departare, ba chiar izolat, ego-ul!

In urma intelegerii prealabile, va astept, in acelasi loc si acelasi timp, la urmatoarea intrevedere, 
inaugurand acest maraton de postari taoiste



Sursa acestui articol: 
- D. Reid (2006), TAO pentru sănătate, sex și longevitate – o abordare practică a Căii străvechi, Iași, Editura POLIROM
- W. Dyer (2012), Esti ceea ce gandesti! - Principii taoiste pentru zilele noastre, Bucuresti, Editura Curtea Veche.

0 commenti:

Leave a thought, a reflection or a wish: