Marathon blogging: how to... Maratonul de postari: cum sa...

September 02, 2013 Sam 0 Comments

Tao este neauzit, negrait, neinchipuit si in fine, nesfarsit; el anima totul. Si, dat fiind un principiu colosal, plin de energie si forta, expunerea mea, respectiv maratonul meu dedicat in intregime lui, s-ar raspandi pe o durata de zile, saptamani, luni... In consecinta, as participa la o actiune nesigura, pentru ca rastimpul mi-ar fi in dezavantaj si mai mult decat atat, o perioada indelungata ar putea invita monotonia si dezlega o lipsa vadita de atentie din partea cititorului, adica a ta :) 

Asadar, am raspicat, principiile taoiste (partea a II-a), valorificate prin "cum sa...", vor strabate aceasta pagina intr-un mod restrans, urmand ca mai apoi intervalul de timp ramas sa ne bucure cu prezenta celor fagaduite: abordari practice a Caii stravechi, perspective istorice asupra longevitatii si altele. Prin urmare, astazi, sunteti invitati sa luati parte la o unificare de principii taoiste, ideale pentru zilele noastre.

1. Cum sa traiesti cu modestie
Lao Zi spune: du-ti la bun sfarsit toate treburile pe care le ai de facut si apoi retrage-te. Fii mai degraba un adept al modestiei, decat al etalarii excesive si al consumului necontrolat. De pilda, mananca, dar opreste-te cand te-ai saturat - continuand sa imbulzi mancare intr-un corp satul demonstrezi ca esti prizonierul falsei impresii ca mai mult din orice lucru iti asigura in mod cert fericirea. Si acest lucru este valabil ori de cate ori te inconjori cu orice simbol artificial al succesului. Masura in toate nu este doar un principiu banal, este o aliniere la perfectiunea vesnicului Tao. "Decat sa torni intruna, e mai bine sa te opresti."

Ego-ul vrea sa strangi cat mai multe recompense si roade pentru actiunile tale. Daca insa esti intr-o stare de iubire recunoscatoare si de apreciere in fiecare moment al vietii tale, vei renunta la ideea aceasta absurda, cum ca te afli aici ca sa acumulezi recompense si medalii de merit pentru eforturile tale. Cauta sa iti placa ceea ce faci, mai mult decat sa te gandesti intruna ce beneficii ai putea avea de pe urma a ceea ce faci. Iar data viitoare cand te lasi coplesit de dorinta de a avea mai mult, opreste-te o clipa si gandeste-te la Tao.

2. Cum sa traiesti mai presus decat ego-ul tau
Invatatura Tao spune:"slujind nevoile celorlalti, vor fi implinite si propriile tale nevoi." Daca te gandesti la ceilalti cu generozitate si ii servesti pe ceilalti, vei vedea ca acest lucru va duce la armonizarea faptelor tale. Numai atunci puterea Tao se va revarsa libera si te va indruma spre o viata implinita. Ego-ul, pe de alta parte, vrea contrariul, caci te indeamna sa te gandesti mai intai la tine si la tot ceea ce trebuie sa obtii, inainte sa vina altcineva, sa ti-o ia inainte. Aceasta este principala problema legata de ascultarea ego-ului - ca esti mereu prins in capcana luptei, incrancenarii si efortului. 

O capcana ce te tine departe de atingerea efectiva a rezultatului. Si astfel nu te simti niciodata implinit. Deoarece, cu cat alergi mai mult sa-ti satisfaci tot felul de dorinte, cu atat lucrurile dupa care tanjesti devin mai greu de obtinut. Incearca mai degraba sa ingadui vietii sa te copleseasca cu frumusetea ei si vei incepe sa observi indicii care iti vor spune ca tot ceea ce doresti este pe cale sa se implineasca. Primesti mereu multumita generozitatii fara margini a vesnicului Tao. Aerul  pe care il respiri, apa pe care o bei, mancarea pe care o consumi, lumina soarelui care te incalzeste - toate elementele nutritive care iti tin in viata organismul sunt daruri ale eternului Tao. Asdar, opreste-te din goana si contempla.

3. Cum sa traiesti carmuit de o minte libera si independenta
Tao Te King intreaba retoric: "Daca nu am avea trup, ce primejdii ne-ar mai putea ameninta?" Daca iti pui tie insuti aceasta intrebare, vei descoperi in tine un spirit invizibil, de natura divina, independent de parerile celorlalti conformisti chinuiti care populeaza pamantul. In spiritul invataturilor Tao, adevarata ta natura va inlocui goana dupa confirmare externa cu convingerea ca, de fapt, nu te priveste ce cred ceilalti despre tine! Mai mult, tu nu ai nevoie decat de o simpla convingere - orice gand entuziast pe care il nutresti in legatura cu felul in care vrei sa-ti duci viata, este o dovada ca esti in deplina armonie cu natura ta launtrica.

Daca esti tentat sa te simti nesigur pentru ca altii nu sunt de acord cu tine si te dezaproba, aminteste-ti ca Lao Zi ne-a sfatuit ca este degradant sa cauti confirmare si favoruri si ca acest lucru te va desparti de sinele tau adevarat. Aminteste-ti ca esti mai mult decat trupul tau si ca parerile celorlalti, in legatura cu ce ar trebui sau nu ar trebui sa faci, nu tin cont, foarte probabil, de fiinta ta vesnica si adevarata. Daca ravnesti dupa aprobarea celorlalti, nu faci decat sa amplifici iluzia ca nivelul fizic este totul. Tu comunici cu sinele tau autentic prin natura ta interioara si il onorezi daca iti pastrezi o gandire libera. Ai incredere in gandurile tale firesti si entuziaste.

4. Cum sa traiesti fara excese
Mergi pe drumul Tao, fiind mai degraba inclinat sa dai decat sa iei, dovedindu-te generos cu ceilalti, fara sa ceri nimic in schimb. Pe urma, vizualizeaza-ti dorintele de a te lauda si de a cauta aprobarea oamenilor ca pe niste buruieni peste care dai in calatoria ta. De pilda, daca te consideri important si special datorita talentului tau artistic, atunci, de fapt, mergi pe drumul ego-ului tau. Cand mergi pe drumul Tao, iti exprimi recunostinta fata de mainile care ti-au permis sa creezi o sculptura. Astfel, Lao Zi te sfatuieste sa umbli pe calea Tao, liber de dorintele propulsate de ego-ul tau, dorinte precum cea de a-ti vedea recunoscute eforturile si realizarile. 

Calatoria vietii tale se va schimba cand iti vei intensifica starea de recunostinta pentru tot ceea ce esti, tot ceea ce realizezi si tot ceea ce primesti. Obisnuieste-te sa iti repeti in gand "iti multumesc" oricand poti in timpul zilei, cand te culci si te trezesti. Nu conteaza de fapt daca ii multumesti lui Dumnezeu, Spiritului, lui Allah, lui Tao, lui Krishna, Buddha, Sursei, sinelui, pentru ca toate aceste nume reprezinta marile traditii ale intelepciunii. Poti sa multumesti luminii soarelui sau trupului tau in intregime. Obiceiul de a-ti arata recunostinta te ajuta sa te concentrezi asupra Sursei tuturor lucrurilor, dar si sa observi cand ego-ul tau incearca sa te domine.

Cand esti pe punctul de a te lauda celorlalti cu meritele sau realizarile tale, 
simte pe moment cum te cuprinde acest imbold si apoi 
aminteste-ti de sfatul lui Lao Zi, care spune ca 
"acestea sunt exact lucrurile care trebuie dezradacinate din fire si lepadate in urma ta."

5. Cum sa traiesti in taina
Daca te eliberezi de nevoia de a te compara cu ceilalti si de a vedea pe ce pozitie te incadrezi in marea "organigrama" a vietii, alegi calea pe care Lao Zi o numeste "intelepciunea tainei" - adica evadezi de sub presiunea nevoii de a fi ceva in plus, orice, in ochii celor din jur. Fa efortul de a ramane intr-o unitate pe plan mental. De pilda, daca esti obosit, aminteste-ti ca stii cum e sa fii odihnit. Daca te simti slab, mai mult ca sigur ca ai resimtit si perceptia contrara, adica cum e sa fii puternic. Daca esti stresat, ai idee despre cum e sa nu fii coplesit de stres. Fa intocmai cu fiecare senzatie. 

Cauta sentimentul opus si contopeste-te cu el mental,
 caci acest lucru iti va conferi o senzatie de echilibru si de pace interioara.

Monitorizeaza-ti inclinatia de a te compara cu altii sau de a sta in interiorul "sistemului". Un sistem este menit sa te faca sa te comporti ca toti ceilalti si el incearca sa impuna comparatiile ca pe singura metoda prin care poti sa-ti masori gradul de succes sau de fericire. Or, Tao Te King te indeamna sa alegi taina: fii putin sau deloc atent la tine insuti si nu cere sa fii recunoscut. In rest ingaduie tot tuturor. Lasa-i pe ceilalti sa se creada importanti, sa se dea mari cu puterea si popularitatea lor. Dupa cum spune Lao Zi, trebuie sa le acorzi tu celorlalti, in mod deliberat, dreptul sa se manifeste in toata amploarea, iar tu ramai in apele adanci ale sufletului tau, calauzit spre Tao.  

Cugetari personale:

Societatea in care traim, mass-media si toate atractiile, imboldurile, mai degraba intretin si alimenteaza trupul nostru, exteriorul, imobilizand, aproape, creierul si libertatea gandurilor. Secatuind astfel, sufletul si spiritul nostru. Cufundandu-ne intr-un abis vesnic. 

Latura spirituala este mai reala decat cea materiala. Intr-adevar, nu o vedem si nu o putem atinge, dar ea este o realitate, o realitate in alte regiuni unde nu avem ochi sau urechi pentru a o vedea, a o auzi, dar este o realitate mult mai mare decat latura materiala. (Omraam)

Cand va deveni aceasta o realitate in plan fizic? Atunci cand gandurile, ideile sau dorintele noastre alaturi de lucruri minunate, divine vor persista mult timp, ele se vor transforma si vor cobora in planul fizic, devenind concrete. Insa, se impune multa rabdare, perseverenta si permanenta. De aceea oamenii opteaza pentru latura materiala, pentru ca aceasta e prompta si imediata. De aceea renunta la tot ceea ce este divin, frumos si minunat. 

Numai cei rabdatori vor descoperi ca pot avea totul, iar acest lucru se va observa pe chipul lor, in ochii si gesturile lor, respectiv in vocea si sanatatea lor. In modul lor de a vedea lucrurile. Asa, totul devine armonios. Pentru ca banii, casele si toate bunurile materiale nu inseamna nimic, in viata de dincolo nu le veti putea lua cu voi. Pe de alta parte, cand acumulati "comoara" in interiorul vostru - calitati, virtuti - acestea le veti lua cu voi. 


 Asadar, daca continuati, indiferent de rezultat, 
sa ganditi bine, sa faceti bine, sa va hraniti bine, sa traiti bine, 
sa respirati bine, atunci, veti verifica daca ceea ce spun este adevarat. 

Cu ajutorul acestui maraton si indirect cu ajutorul mentorului meu, Wayne Dyer,
nadajdui sa instalez un preambul spre drumul Tao, 
spre starea de bine si spre hranirea sufletului.


Sursa acestui articol:
- W. Dyer (2012), Esti ceea ce gandesti! - Principii taoiste pentru zilele noastre, Bucuresti, Editura Curtea Veche.

0 commenti:

Leave a thought, a reflection or a wish: