Marathon blogging: Tao for healthfulness. Maratonul de postari: Tao pentru sanatate
Astazi, aceasta foaie virtuala, sustinuta si intovorasita de maretul Tao, ne va imbogati in continuare cu o insiruire de elemente primordiale pentru, poate cea mai mare bogatie a noastra, sanatate.
Principiile de baza implicate in artele curative taoiste traditionale sunt exact aceleasi aplicate si in artele martiale si meditative. Asa cum spuneam intr-un articol trecut, principiile graviteaza in jurul fluxului si interactiunii constante dintre yin si yang si implica alchimia interna a esentei, energiei si spiritului. Indiferent de simptomele acestora, toate bolile isi au originea intr-un dezechilibru fundamental dintre yin si yang si alte energii din organismul uman.
Asadar, toate terapiile trebuie sa aiba ca scop restabilirea armoniei naturale primordiale a esentei, energiei si spiritului de care corpul are nevoie pentru a se proteja si a se vindeca. In cele ce urmeaza, sub forma unei reprezentari sumare, veti observa unele legaturi fundamentale dintre yin si yang folosite in diagnosticarea si tratarea bolilor in medicina traditionala chineza. Bagati de seama ca diferitele simptome se reduc toate la excesul uneia sau al celeilalte din aceste doua energii si ca tratamentul isi indeplineste functia prin echilibrarea excesului cu o doza egala din opusul sau esential.
Simptom
|
Cauza
|
Tip
de medicatie
|
Efecte
dorite
|
Fierbinte
|
yang
|
yin
|
Racire
|
Rece
|
yin
|
yang
|
Incalzire
|
Plin
|
yang
|
yin
|
Sedare
|
Gol
|
yin
|
yang
|
Tonifiere
|
Extern
|
yang
|
yin
|
Reprimare
|
Intern
|
yin
|
yang
|
Evacuare
|
De pilda, conform sistemului taoist, printre simptomele disfunctiilor hepatice se numara vederea incetosata, depresia cronica si afectiunile gastrice. Pe de alta parte, un pacient occidental ce sufera de oricare din aceste simptome aparent fara legatura cu boala in sine ar trebui sa mearga mai intai la un oftalmolog pentru vederea incetosata, ca sa i se prescrie o pereche de ochelari de care nu are nevoie, apoi ar merge la un gastroenterolog pentru a-si trata afectiunea stomacala si sa ia medicamente ce nu fac decat sa elimine simptomul, fara a vindeca, de fapt, cauza in sine.
Dupa care ar vizita un psihiatru pentru a-si trata depresia cronica si ar risipi o gramada de bani pentru a primi doar vorbe goale. In China, acelasi medic este calificat pentru a trata toate cele trei afectiuni, pe care le recunoaste ca rezultand din aceeasi cauza fundamentala. Prin tratarea ficatului, pentru a-i reda functionarea normala, acesta elimina toate cele trei simptome. Asadar, practicienii medicinei traditionale chineze trebuie sa stapaneasca mult mai multe cunostinte despre sanatatea si bolile umane, despre corp si minte, decat cei care practica o ramura specializata in medicina occidentala.
Trebuie sa cunoasca in detaliu domenii precum fitoterapia, nutritia, anatomia, fiziologia, psihologia, emotiile umane, sexologia, meteorologia si multe alte domenii conexe.
Dr. Hsu Hong-yen, medic specialist in medicina traditionala chineza, sustine ca bolile sunt cauzate de elementele din mediul inconjurator (vantul, frigul, umezeala, caldura, sucaciunea si focul) si de factori interni (placerea, furia, nelinistea, melancolia, tristetea, frica si groaza). Iar tratamentul nu se concentreaza numai asupra eliminarii toxinelor daunatoare, ci si asupra intaririi vitalitatii si a rezistentei organismului la boli. Pe de alta parte, si aici cred ca suntem cu totii de acord cu domnul dr., tratamentele occidentale adopta, in principal, un tratament paliativ localizat, care trateaza capul pentru dureri de cap si picioarele pentru durerile de picioare.
Hipocrate, de asemenea, credea ca boala era cauzata de un dezechilibrul al "umorilor" din corpul uman, si nu de factorii externi. Thomas Sydenham, medicul din secolul al XVII-lea cunoscut ca fiind "un Hipocrate englez", scria: "Boala nu este nimic mai mult decat o incercare a organismului de a se elibera de materia maligna". Rudolf Virchow, un pioner al secolului al XVIII-lea in domeniul patologiei celulare, scria urmatoarele despre boli:
Hipocrate, de asemenea, credea ca boala era cauzata de un dezechilibrul al "umorilor" din corpul uman, si nu de factorii externi. Thomas Sydenham, medicul din secolul al XVII-lea cunoscut ca fiind "un Hipocrate englez", scria: "Boala nu este nimic mai mult decat o incercare a organismului de a se elibera de materia maligna". Rudolf Virchow, un pioner al secolului al XVIII-lea in domeniul patologiei celulare, scria urmatoarele despre boli:
Daca as putea sa imi retraiesc viata, mi-as dedica-o demonstrarii faptului ca
germenii isi cauta mediul natural - tesutul bolnav - si nu sunt ei insisi cauza tesutului afectat.
De exemplu, tantarii cauta apa statatoare, dar nu fac ca apa sa devina statatoare.
Astfel ca, "uciderea" germenilor cu droguri sintetice puternice are beneficii, practic, nule in timp, deoarece exista intotdeauna mai multi germeni in mediul inconjurator care sa-l reinfecteze pe pacient, imediat ce medicatia a fost oprita. Singurele masuri care realizeaza un tratament permanent sunt corectarea afectiunilor interne de dezechilibru si toxicitate si permiterea ca boala sa-si urmeze evolutia, in primul rand. Atunci cand acest lucru este realizat, toate simptomele vor disparea complet.
In volumul Food Is Your Best Medicine, dr. Henry G. Bieler, care poate fi considerat a fi un "Hipocrate modern", ajunge la trei concluzii de baza referitoare la boli, bazate pe 50 de ani de experienta clinica:
Prima este aceea ca bolile nu au ca agent cauzativ principal germenii. In schimb, cred ca boala este cauzata de o toxemie care are ca rezultat, afectarea sau anularea functiilor celulelor, inlesnind, astfel, multiplicarea si atacurile germenilor.
A doua concluzie la care am ajuns este aceea ca, aproape in toate cazurile, folosirea medicamentelor pentru tratarea pacientilor e daunatoare. Medicamentele pot produce efecte secundare grave si, uneori, pot chiar sa dea nastere unor noi boli...
A treia concluzie la care am ajuns este aceea ca bolile pot fi vindecate prin folosirea corecta a alimentelor adecvate.
Aici gasim ecouri ale marelui medic al dinastiei Tang Sun Ssu-mo si ale multor alte afirmatii taoiste despre boli.
Mi-a placut deosebit de mult aceasta relatare. Iata, efectiv, in ce consta artele curative taoiste si care era datoria medicului.
Pana in secolul XX, casele bogate din China aveau tot timpul la dispozitie un medic celebru care sa ingrijeasca toata familia. Medicul vizita casa cu regularitate, pentru a verifica sanatatea fiecaruia, pentru a oferi sfaturi preventive si potiuni, pentru a verifica regimurile alimentare si obiceiurile personale si, in general, pentru a fi la curent cu starea de sanatate a fiecarui membru al familiei in parte. In momentul in care cineva se imbolnavea grav, salariul lunar platit medicului de familiei era anulat pana cand acesta il insanatosea pe pacient - pe cheltuiala lui!
Asadar era incetatenita parerea ca boala era o manifestare a neglijentei profesionale din partea medicului de familie. Acest sistem nu era numai o modalitate preventiva fantastica impotriva bolilor, ci si impotriva malpraxisului.
In Tratatul clasic de medicina interna al Imparatului Galben, Chi Po, principalul sfetnic medical, afirma urmatoarele pe scurt:
Administarea medicamentelor in cazul unei boli care s-a declansat deja este ca si cum ati incerca sa inabusiti o revolta care a inceput. O astfel de abordare poate fi comparata cu purtarea unei persoane care incepe sa sape o fantana abia dupa ce i se face sete sau care incepe sa-si faca arme dupa ce a inceput deja lupta. Nu sunt cam tardive astfel de actiuni?
In lumea occidentala, oameni iau, in general, sanatatea ca atare pana
in momentul in care se imbolnavesc, cand deja este, de obicei, prea tarziu pentru a
o mai recapata in totalitate.
Motivul pentru care atat medicii, cat si pacientii occidentali sunt atat de dispusi sa accepte teoria conform careia "germenii sunt cauza bolii", este acela ca, astfel, plasa vina pentru boli in exclusivitate asupra factorilor externi, absolvind, asadar, pacientul de orice responsabilitate pentru starea sa de sanatate. O asemenea conduita poate fi remarcata, fara efort, aproape pretutindeni, in orice executare, comportare sau atitudine din partea semenilor, aproapelui. Pentru ca, e mai comod si mai confortabil pentru unii oameni sa nu depuna stradanie sau sa aiba vreo atitudine responsabila fata de obligatiile proprii, fata de gandurile proprii, fata de actiunile proprii si in fine, fata de corpul propriu - "esti ceea ce mananci" - Hipocrate
In consecinta, adevarata cauza a bolilor este patologia celulara cauzata de starile interne de toxemie, mai ales ca urmare a obiceiurilor alimentare incorecte. Aceasta inseamna ca pacientul este direct responsabil pentru propria sa stare de sanatate si ca trebuie sa si-o corecteze, in principal, prin autodisciplina - fapt pe care oamenii moderni detesta sa puna in practica.
In ingrijirea medicala traditionala chineza, cea mai mare parte a tratamentului
are loc la domiciliu, si nu in clinici sau spitale.
Unul dintre cele mai mari inconveniente ale abordarii occidentale este faptul ca pacientii ajung sa depinda in totalitate de medici pentru orice tip de afectiune usoara sau grava si accepta orbeste sfatul medicului despre orice. Iar atunci cand indicatiile medicului dau gres, acestia il invinuiesc, deoarece este un tap ispasitor convenabil, in loc sa infrunte realitatea ca principala cauza a starii lor este neglijenta lor de a se proteja prin masuri preventive. O astfel de atitudine nu poate duce niciodata la sanatate si longevitate.
In speranta ca ne-am deplasat simultan pe acest drum al sanatatii si ca nu mi-ati pierdut calea, doresc sa conchid cu un ultim exemplu rasunator. Asadar, un esec al abordarii occidentale a sanatatii si a bolii este asa-numitul "razboi impotriva cancerului" din America, unde aceasta boala mortala prospera mai mult decat in orice alta parte a lumii. Pe parcursul ultimilor 35 de ani, National Cancer Institute a cheltuit mai mult de 20 de miliarde de dolari pentru cercetari in vederea gasirii unui leac pentru cancer, eliminand in acelasi timp, toate abordarile homeopatice si preventive ale bolii.
Din 1962, numarul deceselor cauzate de cancer la 100 000 de persoane s-a ridicat in America de la 170 la 185 si in 1986 s-au raportat aproape un milion de noi cazuri de cancer. Si totusi, de fiecare data cand cineva sugereaza ca un regim alimentar pe baza de alimente crude sau un produs alimentar cum ar fi "laetrilul" (vitamina B17) ori respiratia profunda sau alta metoda demonstrata experimental ar putea sa vindece sau sa ajute la prevenirea imbolnavirii cu cancer, NCI (National Cancer Institute) este primul care se lanseaza in actiuni juridice pentru a impiedica persoana respective sa continue.
Asadar, cei care doresc sa rupa cercul vicios al bolii si degenerarii cauzate de folosirea exclusiva a "tratamentelor" chimice si chirurgicale si sa-si infranga dependenta de medici ar putea arunca o privire mai atenta asupra caii taoiste, ce ofera o abordare preventiva catre sanatate si longevitate care ar putea fi urmata cu usurinta de orice persoana ce are suficient respect pentru Mama Natura in respectarea legilor sale imuabile.
Oamenii nu sunt constienti de faptul ca fiecare taietura de bisturiu,
fiecare dram de medicamente sintetice si fiecare radiatie la care isi supun organismul
taie si ard, in acelasi timp, si canalele vitale de energie si le submineaza puterea spirituala
la fel cum le taie si le lasa cicatrici la nivelul pielii.
In timp, cicatricile invizibile ale circuitelor energetice sunt mult mai daunatoare
decat orice simptom fizic superficial.
Sursa acestui articol:
- D. Reid (2006), TAO pentru sănătate, sex și longevitate – o abordare practică a Căii străvechi, Iași, Editura POLIROM
0 commenti:
Leave a thought, a reflection or a wish: