Marathon blogging: Tao for longevity. Maratonul de postari: Tao pentru longevitate

September 18, 2013 Sam 0 Comments

Vedeti voi, astazi, preambulul catre Tao, e complet, a atins varsta de o luna, si-a desavarsit datoria de a va face cunostinta cu ezotericul si cu nemarginitul care, constituie intocmai partea premergatoare a unei straluciri numite Tao. Numai ca, stralucoarea se va ispravi indata, la sfarsitul acestei expuneri scrise, daca staruinta si statornicia sau cel putin interesul nu se va ramifica si ascunde in "pamantul" vostru - in sinele vostru - care, desigur, pentru a-si potoli setea, pretinde hrana, a fii alimentat, precum corpul este nutrit. 

Asadar, va invit sa va "stropiti" macar cateodata solul insetat si avid, pentru ca el este stapanit de dorinta de a cunoaste cat mai mult; este plin de interes, de pasiune pentru lucruri invizibile - lecturare, invatare, liniste mintala si sufleteasca, meditatie, contemplare s.a.m.d.
Nu, sinele vostru nu este lacom, ci fratele sau vitreg este, adica ego-ul vostru. Acesta reclama continuu obiecte materiale, atentie spre exterior, incearca intotdeauna sa intre in posesiunea unui lucru. Evident, el cauta lucrurile vizibile - case, masini, haine, statut social s.a.m.d. Fabricand, astfel, intr-un sens domol, iluzia fericirii, inmultind amagirea. 

Cu cat esti mai atasat de "a avea nevoie", "a vrea" si "a poseda", cu atat mai mult 
pierzi in relatia ta cu Tao.

Acestea fiind spuse, haideti sa cunoastem o noua si ultima invatatura (cel putin din acest maraton de postari) oferita de Tao - Perspective istorice asupra longevitatii.

Imparatul Galben: Am auzit ca oamenii din Antichitate traiau peste 200 de ani si ca 
oamenii din Antichitatea timpurie traiau pana la 120 de ani. Dar azi oamenii mor
 adesea inainte de a implini 30 de ani. 
In zilele noastre, atat de putini oameni sunt relaxati si impacati cu ei insisi, 
si atatia sufera de boli. Care este motivul?
Fata Simpla: Motivul pentru care azi oamenii mor asa de tineri este ca 
ei nu cunosc secretele Tao.

Plangerea Imparatului Galben are un ecou remarcabil de modern, desi vorbea acum 5000 de ani, in zorii civilizatiei chineze. Este destul de clar pana acum ca vinovata este civilizatia, care intrerupe unitatea primordiala dintre om si Tao si il izoleaza de radacinile lui din natura.
Declinul drastic al sanatatii si longevitatii umane, ca rezultat al civilizatiei, este azi un fenomen raspandit in intreaga lume. Intr-adevar, cu cat o societate devine mai "avansata", cu atat mai scurta devine viata membrilor sai.

Taoistii privesc varsta de 100 de ani ca durata de viata normala la oameni si 150 ca "o viata lunga". Se stie ca adeptii avansati ai disciplinelor superioare au trait mult peste 200 de ani. Daca luam natura ca unitate de masura pentru om si aplicam metoda stiintifica a analogiei, descoperim logica viziunii taoiste. Daca viata omului obisnuit modern de 60-70 de ani ar fi "normala", aceasta ar face umanitatea cel mai mare "bebelus" de pe pamant. In ceea ce priveste rata copilariei fata de intreaga durata de viata. Pana la varsta de 15 ani, cand corpul uman se maturizeaza, oamenii de azi isi folosesc deja pana la 20-25 % din durata lor de viata.

Pe de alta parte, daca calculam durata de viata a omului in functie de raportul copilariei fata de longevitate la alte specii, cum ar fi cainii, pisicile si cimpanzeii, ajungem la standardul taoist de 100-150 de ani. 
Adeptii taoismului isi dezvaluie rareori varsta in ani, deoarece considera aceasta statistica irelevanta. Taoistii, in loc sa numere zilele de nastere, isi masoara viata numarand respiratiile, bataile inimii si (la barbati) ejacularile. Ei stiu ca, atunci cand numarul de respiratii si de batai ale inimii alocate unei persoane se epuizeaza, viata ei se sfarseste si, de aceea, se straduiesc sa incetineasca ritmul vietii pentru a-i prelungi durata.

Cei care incearca sa aiba cat mai multa activitate posibil in fiecare minut in starea de veghe
nu se vor apropia niciodata de durata de viata normala de 100 de ani.  

Longevitatea a fost intotdeauna principala dorinta a chinezilor in aceasta viata si istoria lor contine numeroase exemple revelatoare de indivizi care au atins-o. Referintele la longevitate in China apar chiar de la inceputul istoriei sale, cu Imparatul Galben, despre care se spune ca a trait pana la varsta de 111 ani dupa ce a invatat artele dormitorului de la Fata Simpla. Cei cinci succesori imediati ai lui la Tronul Dragonului au trait pana la varstele de 98, 105, 117, 99 si, respectiv, 100 de ani. Apoi, desigur, mai este si Lao Zi, care a murit cam la varsta de 160-200 de ani, potrivit legendei.

Deplasandu-ne atentia catre domeniul realitatii istorice, luam la cunostinta ca Hua Tuo, marele medic taoist din dinastia Han, a fost executat pentru acuzatii false putin dupa aniversarea a 100 de ani. La aproximativ un secol dupa Hua Tuo, analele ulterioare ale dinastiei Han prezinta cazul unui adept numit Leng Shou-kang, care a trait peste 150 de ani, si cel al unui alt adept numit Wu Tzu-tu, ce a trait pana la varsta de 250 de ani. In acest caz, accentuarea esentei si energiei care rezulta din Tao pentru yin si yang a fost citata ca principala sursa de sanatate si longevitate.

Trecand la dinastia Tang, il intalnim pe cel mai mare medic taoist dintre toti, Sun Ssu-mo (581-682 e.n.), care a lasat in urma sa atatea sfaturi de valoare in cartea lui Retete pretioase. Dr. Sun a evidentiat astfel importanta masurilor preventive impotriva bolii si a degenerarii timpurii:

Cand un om este tanar, de obicei nu intelege taoismul. Chiar daca aude sau 
citeste despre el, nu crede in el sau nu il practica in totalitate.
Cand imbatraneste si devine vulnerabil, isi da seama deodata de semnificatia taoismului, 
dar atunci este adesea prea tarziu, pentru ca, de obicei, e prea bolnav ca sa 
beneficieze de pe urma lui.

Dr. Sun recomanda un program echilibrat de alimentatie, gimnastica regulata si practici sexuale disciplinate.
Chia Ming avea deja 100 de ani in 1368, cand si-a prezentat cartea despre sanatate, longevitate si dieta imparatului fondator al dinastiei Ming, si a trait inca sase ani dupa aceea. Principalul lui sfat a fost evitarea scrupuloasa a amestecarii mancarurilor si bauturilor a caror natura farmodinamica intra in conflict in stomac, lezeaza organele si inhiba functiile vitale. (vezi >> combinarea corecta a alimentelor >> alimente alcaline versus alimente acide >> patru energii si cele cinci arome ale mancarurilor >> meniul mamei naturi)

Apoi, in 1594, aflam de "batranul sur de 95 de ani", care lauda in memoriile lui virtutile actului sexual fara ejacularea barbatului, pentru a promova sanatatea si longevitatea:

Desi sunt acum inaintat in varsta, inca nu m-am saturat de sex si 
inca pot satisface mai multe femei intr-o singura noapte.

Astfel de cazuri de longevitate in China au continuat sa se inregistreze pana in secolul XX si chiar si astazi exista adepti taoisti care, nebagand in seama o lume incredula, continua sa isi cultive modul de viata si sa atinga durate normale de viata de peste 100 de ani.
Doi adepti in viata ai taoismului care nu au atins inca termenul longevitatii sunt Jolan Chang si Marele Maestru din Hua-Shan. Jolan Chang a adoptat ca masura personala o ejaculare la 100 de acte sexuale, precum prescrisese Sun Ssu-mo. De asemenea, practica nutritia taoista, exercitiile de respiratie, gimnastica si alte arte ale longevitatii.

Unul dintre cele mai remarcabile cazuri de longevitate care au ajuns pana in secolul XX este cel al botanistului si adeptului taoist Lee Ching-yuen, care si-a pastrat vigoarea tinereasca, potenta sexuala si sanatatea perfecta pe tot parcursul unei vieti lungi si active. Lee a murit in 1933, la putin timp dupa ce s-a casatorit cu cea de-a 24-a sotie si, potrivit analelor din China, el se nascuse in 1677, in primii ani ai dinastiei Qing. Aceasta inseamna ca avea 256 de ani cand a murit, pentru cei care doresc sa numere anii. Lee a murit fara sa-i cada parul sau dintii, iar cei care l-au cunoscut spun ca arata de aproximativ 50 de ani cand avea deja peste 200.

Lee Ching a lasat sfaturi clare si deslusite pentru cei care doresc sa-i urmeze exemplul. El a urmat trei reguli principale in regimul sau:

1. "Niciodata sa nu va grabiti in viata. Luati totul incet." Si-a instruit studentii sa-si pastreze intotdeauna inima curata, sa ramana calmi ca broastele-testoase, sa mearga sprinten ca o pasare si sa doarma adanc ca un caine;
2. "Evitati emotiile extreme de orice fel, in special pe masura ce imbatraniti." Nimic nu secatuieste energia din trup mai repede si nu intrerupe armonia functionala a organelor vitale atat de complet ca izbucnirile bruste de emotie;
3. "Respectati un regim zilnic de gimnastica si respiratie". Durata si intensitatea regimului nu sunt nici pe departe atat de importante ca regularitatea lui zilnica.  

De asemenea, a formulat trei reguli specifice privind dieta:

1. nu mancati prea mult in noptile calde de vara. Aceasta duce la stagnarea sangelui si a energiei;
2. mancati o cantitate mai mare de alimente hranitoare in diminetile reci de iarna. Aceasta ofera energia suplimentara de care are nevoie corpul pentru a compensa faptul ca trebuie sa se mentina cald pe vreme rece;
3. adoptati o dieta in principal vegetariana suplimentata cu ierburi medicinale care prelungesc viata.

Ierburile pe care Lee le-a recomandat cel mai mult sunt ginseng-ul, ale carui proprietati au fost deja analizate in detaliu. De pilda, biochimistul  francez Jules Lepine a gasit un alcaloid puternic in frunzele si semintele acestei plante care are efecte de intinerire asupra nervilor, a celulelor cerebrale si a sistemului endocrin.

Profesorul Menier de la Académie Scientifique de langa Paris a confirmat descoperirile lui Lepine in studii separate. In India, vestitul guru Nanndo Narian si-a informat studentii ca aceasta planta contine un ingredient vital ce lipseste din dieta umana obisnuita, un ingredient fara care este greu de controlat decaderea rapida care duce la moartea prematura.

Totusi, majoritatea taoistilor moderni considera ca, daca locuiesti non-stop intr-un oras poluat, este, practic, imposibil sa atingi varsta de 100 de ani, indiferent de cat de fidel ai respecta regimurile traditionale taoiste. Aceasta nu inseamna ca trebuie sa va retrageti pentru totdeauna intr-o manastire indepartata, ci implica faptul ca, pentru a beneficia din plin de pe urma acestor regimuri si pentru a va maximiza sansele de a depasi limita de viata pentru acest secol, trebuie sa locuiti intr-un mediu care sa nu dauneze intr-un mod constant, grav si permanent organelor, glandelor, sangelui, creierului si sistemelor voastre energetice.

Un asemenea mediu poate fi gasit in orasele mici, in suburbii, precum si in munti si la tara. Asadar, cei care doresc sa-si asigure longevitatea si sa-si pastreze sanatatea trebuie sa traiasca intr-un mediu cu aer curat, apa pura si mancare nemodificata. Si, desigur ca, pe langa puritatea mediului, asemenea locatii mai asigura si intimitatea personala, linistea si pacea sufleteasca necesare adeptilor care doresc sincer sa practice Tao.


Iata drumul spre o viata longeviva, linistita, fericita si plina de energie, in mod firesc, fara boli.
Nadajdui ca acest maraton de postari si-a intocmit rolul de promotor al principiilor taoiste
si ca a inviorat o activitate ori un proces de schimbare in fiecare dintre voi.

In cazul unui fapt insuficient lamurit, in cazul vreunei dorinte sau intrebari, 
nu ezitati sa ma instiintati in casuta de mai jos :)


Numai bine!


Sursa acestui articol: 
- D. Reid (2006), TAO pentru sănătate, sex și longevitate – o abordare practică a Căii străvechi, Iași, Editura POLIROM
- W. Dyer (2012), Esti ceea ce gandesti! - Principii taoiste pentru zilele noastre, Bucuresti, Editura Curtea Veche.

0 commenti:

Leave a thought, a reflection or a wish: