Marathon blogging - bonus: Tao for sexuality. Maratonul de postari - bonus: Tao pentru sexualitate

September 30, 2013 Sam 0 Comments

Bine pronuntat, a reaparut un subiect ce nu se cadea sa absenteze din preambulul Tao. Am plasmuit o "tantiema" - un bonus - ce se bucura de stima publica, potential, ca tabu sau profan. Asadar, fiind o chestiune care impresioneaza si care impune respect, fara a mai zabovi cu o prefata explicativa sau cu notiuni elementare, va invit sa pasiti cu dreptul spre instiintare. Insa, dinainte, doresc sa comunic ca modalitatea cea mai aprobatoare, cea mai in regula sau cea mai usor de inteles, este realizata doar printr-o dispozitiune deschisa, receptiva sau chiar "descuiata", induplecand mladios o incoltire spre desteptare si, pesemne, o incercare.

Cele mai bune medicamente din lume si cea mai buna mancare nu va pot ajuta sa 
atingeti longevitatea daca nu cunoasteti si nu practicati 
Tao pentru yin si yang. (Ko Hung)

Chinezii au sustinut intotdeauna viziunea taoista conform careia relatiile sexuale dintre barbat si femeie sunt manifestarile pamantesti cele mai importante ale principiilor yin si yang. De aici provine si conceptia chinezilor ca sexul este la fel de natural si de indispensabil pentru sanatatea si longevitatea oamenilor cum e ploaia care cade pe camp pentru viata plantelor. Sentimentul puternic de vina atasat chestiunilor sexuale in traditia iudeo-crestina este, in viziunea chinezilor, unul dintre cele mai neplacute si mai greu de inteles aspecte ale culturii occidentale.

Ipocrizia occidentala traditionala fata de sex a impiedicat studiul serios al sexualitatii umane pana cu doar cateva zeci de ani in urma. Ca si toate celelalte lucruri din filozofia occidentala, sexul este vazut prin prisma dualismului: e perceput fie ca fiind sacru (in cadrul casniciei), fie ca profan (in afara casatoriei), neexistand nici o cale de mijloc. Chinezii nu traseaza totusi aceasta distinctie intre sexul sacru si cel profan. Din punctul de vedere al taoistilor, singura distinctie importanta referitoare la activitatile sexuale este cea dintre obiceiurile sanatoase si cele nesanatoase.

Chinezii abordeaza subiectul sexualitatii umane cu un amestec de curiozitate si veneratie, asa cum fac in cazul tutror fenomenelor naturale. Din moment ce relatiile sexuale sunt fundamentale pentru viata oamenilor, la fel ca mancatul si dormitul, adeptii taoismului au devotat mult timp si multa reflectie cercetarii fiecarui aspect al acestora si al implicatiilor pe care le au asupra sanatatii si longevitatii umane. Intr-o societate care era, din fericire, lipsita de represiuni sexuale, medicii taoisti au analizat indelung si indeaproape comportamentul sexual uman si si-au notat descoperirile cu sinceritate in jurnale si carti.

In consecinta,  chinezii au putut sa abordeze si sa studieze relatiile sexuale dintre barbati si femei cu ochii si mintea deschise si, de-a lungul a trei mii de ani, au devenit cei mai rafinati observatori ai sexualitatii umane din lume, dar si cei mai inventivi amanti.

Diferenta esentiala dintre natura sexuala a barbatului si cea a femeii se gaseste in natura diferita a orgasmului la barbati si la femei. Atunci cand un barbat ejaculeaza, acesta isi elimina sperma-esenta din organism. Cand o femeie ajunge la orgasm, si ea "ejaculeaza" tot felul de secretii sexuale, dar acestea sunt retinute in interiorul corpului. Atat pentru barbati, cat si pentru femei, esenta sexuala este o baterie importanta de depozitare a energiei vitale si reprezinta o sursa majora de rezistenta si imunitate. In relatiile sexuale conventionale, barbatul ejaculeaza de fiecare data cand intretine un act sexual, indiferent daca partenera lui ajunge sau nu la orgasm si indiferent de varsta sa ori de starea de sanatate.

Acest obicei ii lipseste treptat de principala lui sursa de vitalitate si de imunitate, lasandu-l slabit si vulnerabil la boli si scurtandu-i viata. Intre timp, femeia devine din ce in ce mai puternica, atat datorita propriilor secretii orgasmice, cat si asimilarii spermei-esenta puternice a barbatului.

Natura diferita a orgasmului la barbat si la femeie se reflecta in diferiti termeni argotici care descriu acest moment magic, atat in limba chineza, cat si in limbile occidentale. De pilda, cel mai comun termen chinez pentru orgasmul feminin este gao-chao, tradus literal ca "marele flux", imagine revelatoare si poetica inspirata din natura. Dar, cand barbatul ejaculeaza, chinezii spun ca "si-a pierdut esenta", "a aruncat-o", "i s-a scurs sperma" ori "s-a predat". Daca barbatul ejaculeaza inainte ca partenera lui sa ajunga la orgasm, chinezii spun ca ea l-a "omorat". Francezii numesc ejacularea petite mort sau "mica moarte".

Daca isi organizeaza relatiile sexuale dupa modelele Cerului si Pamantului si se conformeaza naturii yin si yang, oamenii pot obtine beneficii vitalizante de pe urma fortelor sexuale. Si, in loc sa le secatuiasca rezervele pretioase de esenta si energie, sexul poate fi folosit pentru a le alimenta. In textele clasice, s-au facut analogii intre natura umana si Mama Natura, care au scos in evidenta calitatile fundamentale ale barbatului si ale femeii. Principii adecvate formulate pe baza acestor analogii au fost apoi aplicate pentru reglarea relatiilor sexuale umane. Dupa cum afirma Wu Hsien, taoist din dinastia Han:

Barbatul apartine de yang. Natura yang face ca barbatul sa fie usor excitat 
si sa se retraga usor, de asemenea. Femeia apartine de yin. Natura yin face ca femeia 
sa se incalzeasca incet, dar sa fie si satisfacuta incet.

In lumea occidentala, artistii si atletii au fost, pana acum, singurele persoane care si-au dat seama de natura daunatoare a ejacularii masculine. In autobiografia sa, Charlie Chaplin scria: " Asemenea lui Balzac, care era de parere ca o noapte de sex insemna pierderea unei pagini bune din romanul sau, si eu credeam ca insemna pierderea unei zile bune de munca la studio".

Intr-o nota mai contemporana, sa tragem cu urechea la un interviu luat jazzmanului Miles Davis, publicat in numarul din aprilie 1975 al revistei Playboy:

Davis: Nu ai cum sa ejaculezi si dupa aceea sa te lupti sau sa canti. Nu poti face asta. Cand ma pregatesc sa ejaculez, ejaculez. Dar nu pot sa ejaculez si dupa aceea sa cant.
Reporterul: Explica mai pe intelesul tuturor.
Davis: Intrebati-l pe Muhammad Ali. Daca ejaculeaza, nu poate boxa nici doua minute. Pe dracu' , nici pe mine nu m-ar putea lovi.
Reporterul: Te-ai bate cu Muhammad Ali in conditiile astea, ca sa demonstrezi ca ai dreptate?
Davis: Sa fiu al dracului daca nu m-as bate cu el. Dar ar trebui sa promita ca face sex inainte. Daca nu face sex, nu ma bat cu el. Iti pierzi toata energia cand ejaculezi. Adica ti-o pierzi pe absolut toata! Prin urmare, daca ai de gand sa faci sex inainte de un spectacol, cum mai poti sa faci ceva cand vine momentul sa canti?

Ceea ce nici Davis, nici Ali nu stiu este ca actul sexual lipsit de ejaculare 
inaintea unui meci sau a unui spectacol le-ar imbunatati evolutia 
chiar mai mult decat daca se abtin.

De exemplu, tendinta barbatilor de a adormi profund dupa ejaculare este un indicator important al epuizarii complete. Daca orgasmul in sine ar fi atat de epuizant, atunci si femeile ar resimti aceleasi efecte, dar ceea ce-i dauneaza barbatului nu este orgasmul in sine, ci eliminarea fizica a spermei din corp. Este foarte clar ca barbatul si femeia nu au fost creati la fel si nu sunt egali. Aspectul yin este abundent si rezistent, in timp ce yang e limitat si vulnerabil, iar acest lucru se reflecta in faptul ca, in intreaga lume, femeile tind sa traiasca mai mult decat barbatii cam cu cinci-zece ani.

Cheia redresarii acestei ingalitati o constituie relatiile reglate corespunzator dintre "foc" si "apa". Dupa cum scria alchimistul taoist Ko Hung in secolul al IV-lea e.n. :

Atat focul, cat si apa pot ucide si totusi ambele pot sa dea si viata. Depinde numai daca 
va este cunoscuta calea Tao. Daca un barbat cunoaste Tao, atunci, cu cat 
face dragoste mai mult, cu atat i se imbunatateste sanatatea. 
Daca nu cunoaste Tao, in schimb, este suficienta o singura 
femeie pentru a-i grabi drumul spre mormant.

De altfel, in cazul barbatilor, masturbarea reprezinta o pieredere irecuperabila si necompensata de sperma-esenta yang. Desi barbatii sanatosi cu varste intre 16-21 de ani  sunt veritabile "izvoare de sperma" si pentru ei masturbarea este relativ inofensiva, cand ajung in jurul varstei de 25 de ani, toate vechile avertismente referitoare la masturbarea la barbati devin adevarate: slabiciune la nivelul soldurilor si genunchilor, amorteala in regiunea lombara, pierderea vitalitatii, depresie etc. Pana ajung la varsta de 30 de ani, barbatii ar trebui sa renunte complet la acest obicei autodistructiv si sa inceapa sa-si pastreze sperma numai pentru relatiile sexuale cu femei.

Barbatii care continua sa se masturbeze regulat pana trec de 30, 40 si 50 de ani 
se lipsesc chiar de esenta si energia care le sustin viata si le protejeaza sanatatea.

Retinerea spermei sta la baza artelor taoiste de dormitor, dupa cum ilustreaza si urmatorul fragment dintr-un comentariu despre biografia taoistului Pien Chang, din Dynastic History of the Later Han:

Artele de dormitor constau in reprimarea ejacularilor, absorbirea fluidelor femeii si 
intoarcerea spermei la creier pentru a-l tonifica, atingandu-se astfel longevitatea.

Acum probabil cititorii barbati se vor intreba: "Cum poate exista placere in actul sexual fara ejaculare?". Si Imparatul Galben si-a pus aceasta intrebare dupa ce sfetnicii sai l-au incurajat sa inceapa sa-si regleze ejacularile. Intrebarea Imparatului a dat nastere urmatorului schimb de replici intre doi dintre cei mai apropiati sfetnici ai sai, Peng Tze si Fata Curcubeu, aceste replici fiind consemnate in Secretele dormitorului de jad:

Fata Curcubeu: In general, se presupune ca barbatul deriva multa placere din ejaculare. Dar, daca invata Tao pentru yin si yang, acesta ejaculeaza din ce in ce mai putin. Nu ii va diminua acest lucru si placerea?
Peng Tze: Chiar deloc! Dupa ce ejaculeaza, barbatul se simte obosit, urechile ii zumzaie, ochii i se ingreuneaza si tanjeste sa doarma. Ii este sete si isi simte membrele slabite si rigide. Prin ejaculare, acesta se bucura de un moment scurt de senzatii puternice, dar sufera de oboseala ore intregi dupa aceea. Aceasta nu poate fi placere adevarata.

Totusi, daca barbatul isi regleaza ejacularile la minimum si isi retine sperma, corpul sau va deveni mai puternic, mintea ii va fi mai lucida, iar vederea si auzul i se vor imbunatati.
Iar atunci cand actul sexual se desfasoara conform Caii, acesta devine o sursa inepuizabila de energie, ca o fantana care nu secatuieste niciodata, si nu mai este un efort epuizant. Insa, sexul va poate si "ineca" daca nu stiti cum sa "plutiti" in timpul actului sexual.

Importanta retinerii spermei de catre barbat in timpul actului sexual este subliniata in nenumarate randuri in literatura taoista. Scopul fundamental al acestei metode este cresterea cat mai mare a cantitatii de hormoni datatori de viata si care au efecte de intarziere a imbatranirii, hormoni secretati in corpul barbatului in timpul excitarii sexuale, si, in acelasi timp, reducerea pe cat posibil a pierderii de sperma si a hormonilor conecsi prin ejaculare. Numita huan-jing bu-nau in limba chineza (tradus literal ca "intoarcerea spermei pentru a hrani creierul"), metoda adesea ridiculizata de scepticii occidentali care interpreteaza termenul prea literal si il scot din context.

Nu inseamna ca sperma retinuta se ridica literal de-a lungul coloanei vertebrale spre creier. Ci inseamna ca elementele esentiale ale spermei retinute sunt reabsorbite in corpul barbatului, in special in tesuturile moi ale prostatei si in portiunea spongioasa a uretrei, de unde intra in mod natural in fluxul sagvin si circula prin organism "hranind" toate tesuturile si organele, inclusiv creierul. Este o realitate medicala ca sperma si fluidele cerebrospinale sunt alcatuite din aceleasi ingrediente de baza, asadar pastrarea spermei hraneste creierul, furnizandu-i mai multe elemente nutritive esentiale. Femeile realizeaza acest lucru in mod natural, deoarece isi retin secretiile sexuale in timpul actului sexual.

In urma celor prezentate, s-a vazut clar ca majoritatea sfaturilor taoiste referitoare la sex li se adreseaza barbatilor, care au cea mai mare nevoie de ele. De aceea, repet, yang este de la natura mai slab si mai vulnerabil la secatuire decat yin si, prin urmare, trebuie sa fie hranit cu grija, mai ales in timpul actului sexual. Totusi, istoria Chinei ne ofera cateva exemple pitoresti de femei agresive. Insa, timpul meu a secat pe deplin, s-a scurs, cu speranta ca interesul vostru a persistat pana la capat si in urma, va invit sa lecturati legenda taoista a Reginei-mama a Paradisului de Vest dar, mai ales, va indemn sa aprofundati in continuare principiul "Retinerea spermei".

Acestea fiind destainuite si citate, cu credinta in posibilitatea unei 
metamorfozari a conduitelor sexuale, va doresc sanatate si numai bine.

O saptamana minunata!



Sursa acestui articol: 
- D. Reid (2006), TAO pentru sănătate, sex și longevitate – o abordare practică a Căii străvechi, Iași, Editura POLIROM


0 commenti:

Leave a thought, a reflection or a wish: