Art & her voice: psychological interpretations part II. Arta si glasul ei: interpretari psihologice partea a II-a

June 08, 2014 Sam 0 Comments


Iată-ne ajunși în partea secundă a întâlnirii noastre cu și despre arta copiilor de pretutindeni. Așa cum spuneam, simbolurile cel mai des reprezentate de către copii sunt: soarele, luna, cerul, apa, pământul, munții, curcubeul, animalele, monștrii și stolurile de păsări. În prima parte am vorbit despre culori și despre primul și cel mai deosebit simbol, soarele. Astăzi ne vom continua calea interpretărilor psihologice cu următoarele simboluri de pe listă și începem, astfel, cu luna.

Luna este un simbol care apare rar în desenele copiilor, pentru că este asociat cu întunericul, de care, inconștient, orice copil se teme. Apare mai ales în desenele micuților care au momente de regresie sau nevoia de liniște cauzată de stări de anxietate sau la copii preocupați de identitatea lor sexuală, cel mai adesea din cauza unei educații materne hiperprotectoare. Abia mai tărziu, spre adolescență, luna apare mai frecvent, mai ales în desenele fetelor, aproape ca semn al cadențelor și ritmului ciclului menstrual.

Este un simbol care alimentează inconștientul și stimulează imaginația, face trimitere la forța sufletului, la dulceața nopții, la jocurile pline de fantezie care îmbogățesc primele iubiri.
Copilul care desenează luna are caracter sensibil și preferă să se înconjoare de puțini prieteni, pentru că nu suportă mediile gălăgioase și persoanele agresive. În schimb, îi place liniștea și are nevoie de o cameră silențioasă ca să se joace și să doarmă, altfel, se enervează.

Următorul simbol este cerul. Acesta, simbolic, este un semn al serenității, al concreteții și al sentimentelor religioase. Copilul care îl reprezintă precoce demonstrează că este spiritual și delicat. Totuși, dacă este colorat în albastru-intens, cerul poate semnifica un moment de regresie emotivă a copilului, care se manifestă adesea prin faptul că reîncepe să facă pipi pe el.

Apa, reprezentată de către copil, are o dublă interpretare: poate fi un element purificator, și în acest caz este semn al stării de bine a micuțului sau unul amenințător (mai ales dacă este desenată sub forma unor nori de ploaie); astfel, exprimă teama de mustrare și este un indiciu al hipersensibilității și a toleranței scăzute la frustrări, care poate genera teamă.
În general, reprezentarea unui peisaj marin sau lacustru care include bărci sau pescari exprimă nevoia copilului de a depăși dificultățile trăite care îi pot crea tensiuni și care adesea se manifestă prin semnale regresive, cum ar fi enurezia (incontinență urinară).

Pământul, reprezentat de către copii printr-o linie orizontală verde sau maro, plasată în josul foii, este indiciul siguranței date de figura maternă care a șiut să-l hrănească adecvat pe copil, oferindu-i stabilitate emoțională.

Curcubeul este o magie care apare pe cer, o fantezie colorată care exprimă bogăție, originalitate, nevoia de a-i minuna pe ceilalți și de a fi luat în seamă. Conține, de asemenea, și o notă de omnipotență. Copilului care umple foaia cu un curcubeu i-ar plăcea să poată produce lucruri ieșite din comun, cu care să-i uimească pe adulți și să treacă peste conflictul patern; este aproape o redirecționare a atenției către figurile de referință.

Munții, ușor rotunjiți, desenați de către copil, exprimă delicat nevoia sânului matern, manifestând un puternic atașament față de mamă și necesitatea fizică de a se simți protejat de ea. Micuțul poate să exprime și unele dificultăți apărute în timpul alăptării sau al înțărcării. Pe de altă parte, dacă munții sunt ascuțiți sau formează un lanț, copilul trece printr-un moment dificil, legat, de exemplu, de nașterea unui frățior sau de un eveniment traumatizant.

Animalele. Adesea, copiii, instictiv atrași de acestea, le desenează pentru a-și exorciza propriile temeri sau pentru a-și descărca sentimentele violente, directe, față de adulții cu care nu îndrăznesc să fie agresivi; în acest sens, reprezentarea unui animal poate fi semn al tensiunilor emoționale. Acest lucru este valabil, în mare parte, când copilul alege să reprezinte un animal feroce (leu, tigru, șarpe, lup, crocodil etc.), adesea interpretabil ca simbol falic care, la băieți, trimite la competiția cu tatăl, tipică fazei oedipiene.

Monștrii. Copilul care îi desenează manifestă o teamă pe care încearcă să o exorcizeze, adăgând adesea un personaj care le ține piept.

Stolurile de păsări, de obicei, populează cerul unui desen în care sunt reprezentate și o casă, un arbore sau o persoană. Exprimă dorința de ieșire din copilărie, din nucleul familiei, sigur, dar în același timp opresiv; cum indică adesea prezența unui cuib în copac, unde păsările se pot refugia.

Stolurile de păsări sunt bune indicatoare ale gradului de autonomie, siguranță și încredere în propriile capacități ale copilului; dimpotrivă, uneori pot exprima rezistența față de abandonarea familiei, dulcele și plăcutul cuib al copilăriei. În primul caz, copilul este vesel, visător, comunicativ și extrovertit, dar are nevoie de atenție pentru înlăturarea gândurilor triste care îi tulbură creșterea armonioasă. În al doilea caz, copilul vrea să rămână ancorat în familie, pentru că încă nu se simte capabil să-și ia zborul și este în căutarea alinturilor și mângâierilor care îl consolează emoțional.

Iar pentru că odată cu trecerea timpului și formele și figurile desenate de către copil evoluează, data viitoare vom observa figura umană și ce indică aceasta. În plus, vom aloca un loc special dispunerii desenului pe foaie, fiindcă, acesta urmează o lege interpretativă, numită „simbolism spațial”.
Până atunci, fac apel, din nou, la exprimarea aprecierii și interesului vostru față de desenele copiilor. Ascultați-i glasul!


O duminică frumoasă și o săptămână pe măsură.
Toate cele bune.


Sursa acestui articol:
- articol preluat din ziarul Sănătate - SOS coordonat de Fundația Umanitară "Sănătate prin gândire și alimentație în memoriam Valeriu Popa"
E. Crotti (2010), ” Desenele copilului tău. Interpretări psihologice” , București, Editura Litera
- imagine preluata de pe internet.

0 commenti:

Leave a thought, a reflection or a wish: