Importance of the sun and Vitamin D. Importanta soarelui si Vitamina D

January 26, 2014 Sam 2 Comments

Via internet

Asteptam acest moment, inca de cand am vorbit despre cel mai abundent mineral din organismul nostru, adica sa conversam putin despre importanta Vitaminei D. Caci valoroasa prezenta a soarelui stim cu totii cat e de trebuincioasa, astazi ne vom opri preponderent asupra beneficiilor Vitaminei D. Aceasta fiind parca apreciabil neglijata. Si totusi, ea este precum poarta ce deschide calea pentru calciu pentru ca acesta sa iasa din intestin si sa intre in sange. Prin urmare, Vitamina D are o functie foarte importanta in asimilarea calciului. De pilda, o persoana cu deficit ale Vitaminei D va asimila doar 10-15% din calciul din alimentatia sa. In timp ce o persoana care nu este in deficit, va asimila dublu.

O lipsa de Vitamina D duce la semne timpurii de imbatranire a oaselor 
si sporirea riscului de fractura.

De unde putem „confisca” ceva Vitamina D? Ei bine, din vegetale prea putin, singurele sunt ciupercile. Din carne, de asemenea, prea putin. Cel mai bogat aliment in Vitamina D este, nici mai mult nici mai putin, decat cel care primeste frecvent laude si admiratie (cu mici exceptii in ultima vreme, o sa vedeti intr-un alt articol de ce) - pestele; crapul fiind cel mai bogat din restul speciilor. Insa, stiati ca putem procura Vitamina D si gratis? Doar 15 minute o data la trei zile de expunere la soare este suficient pentru a ajuta corpul sa produca destula Vitamina D. Prin urmare, e lesne de inteles si foarte important de retinut ca, numai din alimente este imposibil sa obtinem necesarul de Vitamina D. 

Expunerea la soare ramane principala sursa de Vitamina D.

Un studiu multinational din Europa arata ca suplimentarea vitaminei D in copilarie a fost asociata cu scaderea riscului de diabet tip I, dezvoltat tarziu in copilarie. Luarea uleiului de cod (bogat in vitamina D) in timpul gravidiei a fost legat de reducerea riscului de diabet tip I la viitorul copil.
Zarind problemele ce apar in urma deficientei de Vitamina D - acestea afecteaza 90% din populatie - cred ca ar fi cazul sa invitam soarele sa ne mangaie pielea mai des si sa lasam deoparte temerile cu privire la razele ultraviolete. De pilda, cremele conventionale de protectie impotriva soarelui, nu numai ca protejeaza de soare, ci si poate bloca abilitatea corpului de a produce Vitamina D. Si mai mult decat atat, acest tip de creme sunt pline de chimicale ce pe termen lung dauneaza.

Deficienta de vitamina D nu poate fi foarte repede inversata. Corpul are nevoie de 
cateva luni de zile pentru a regla si a creste nivelele de vitamina D.

Desigur, este de preferat sa se evite expunerea la soare in intervalul orar 10:00 si 16:00, fiindca in aceasta perioada soarele are cea mai mare putere. Daca stam nemiscati ore in sir la soare si nici nu respectam acest interval orar, oricate creme am aplica pielea noastra tot va avea de suferit. Asadar, daca doriti o piele tanara, frumoasa si sanatoasa, mancati multe fructe si legume si lasati lumina soarelui sa isi faca datoria atunci cand trebuie. Iata cateva beneficii:

  • lumina soarelui ar putea ajuta la prevenirea cancerului;
  • lumina soarelui este benefica pentru pacientii cu Alzheimer;
  • lumina soarelui ar putea micsora riscul de scleroza multipla;
  • lumina soarelui ajuta la vindecarea psoriazisului;
  • lumina soarelui poate alina depresia usoara;
  • lumina soarelui contribuie la sanatatea oaselor;
  • lumina soarelui poate imbunatati calitatea somnului.

In fine, nu uitati ca Vitamina D amplifica sentimentul bunastarii si implicit, contribuie la fericire. Va sa zica, iesiti la plimbare, scoateti bebelusii sa vada putin soare si bucurati-va de darurile naturii. Bineinteles, iarna apar deficiente mult mai usor, de aceea cand soarele surade, precum a facut-o astazi, profitati din plin.

Soarele poseda o enorma valoare terapeutica pentru sanatate, si a fost folosit 
timp indelungat pentru vindecarea bolilor.

Va doresc o saptamana minunata cu soare si zambete.



Surse ale acestui articol:

http://viataverdeviu.ro/vitamina-d-poate-preveni-scleroza-multipla/

http://viataverdeviu.ro/7-beneficii-mai-putin-cunoscute-ale-expunerii-la-lumina-soarelui/

http://viataverdeviu.ro/pericolele-deficientei-de-vitamina-d/

2 comments:

Leave a thought, a reflection or a wish: