Nativity Fast: fundamental purification. Postul Craciunului: purificare fundamentala

November 14, 2013 Sam 0 Comments

Conform rânduielilor bisericești, astăzi, 14 noiembrie, aflăm că Postul Crăciunului își marchează începutul. Astfel, am surprins ca fiind un moment prielnic să pornim spre calea înfățișării, limpezirii și, în cele din urmă, spre curățirea lăuntrică a templului nostru – corpul.

Mai întîi doresc să menționez în treacăt, însă, în mod cu totul special, că acest articol - redactat de mine - a fost publicat în ziarul Sănătate - SOS coordonat de Fundația Umanitară "Sănătate prin gândire și alimentație în memoriam Valeriu Popa". O împrejurare sublimă de a-mi înfățișa mulțumirile atât Fundației, pentru că m-au primit în echipa lor, cât și persoanei deosebite care, a făcut ca această imagine prea-frumoasă de a imprima informații utile celorlalți să ajungă concretă. Iar visul meu plutitor să se miște într-un spațiu real. Mulțumesc, doamna Doina!

Așadar, reluând discuția suspendată temporar, alături de prescripțiile religioase, poate fără sens pentru unele persoane, izvorâsc câteva întrebări: oare de ce este recomandat postul de Biserică? Este folositor omului să postească? E nevoie de această purificare? Ei bine, din acest tot, eu voi desprinde fragmentul de interes aici, adică sănătatea. Semnificația duhovnicească, adică, partea religioasă, v-o încredințez vouă. Așa, mergând înainte cu discuția noastră, e necesară această purificare? 

Da. Cu predilecție în partea de dinăuntru a unui corp frecvent ”răsfățat” și vehement ”atacat” cu numeroase complemente artificioase, contemporane, cum ar fi alimentele artificiale (procesate, nenaturale), stresul, supra-solicitarea etc. Precum spunea Paul Bragg, supranumit părintele nutriției, ”obiceiurile vieții zilnice ucid cetățenii țărilor puternic dezvoltate”. Răsună ca un paradox, nu-i așa? Cum este posibil, ținând cont că noi toți ne dorim o viață lungă, să ne distrugem fără pic de milă? ”Datorită imprudenței privind dieta, băuturile și multe alte excese, omul moare încă înainte de a atinge jumătate din durata potențială a vieții”.

Prin comparație, de pildă, animalele cunosc din instinct cum să trăiască, ce să mănănce și ce să bea. Animalele postesc atunci când sunt rănite sau când sunt bolnave. Ele știu să mănânce ceea ce este mai bun pentru ele. Oamenii, în schimb, împovărează organismul mâncând orice și totul, consumând cele mai indigerabile amestecuri și fierturi pe care apoi le spală cu lichide otrăvicioase uimindu-se de ce nu ajung centenari.

Secretul unei sănătăţi strălucite, indiferent de vârstă, constă în starea de curăţenie internă şi în regenerarea corpului prin hrană naturală vie, cultivată organic, şi prin alte principii regenerative, cum ar fi postul, respirația, exerciţiul fizic, aerul curat, relaxarea, meditația etc.
Așadar, îndeosebi din acest moment, luați aminte că voi sunteți singurii responsabili de sănătatea și starea voastră de bine. Începeți opera măiestuoasă de formare a corpului spre perfecțiunea fizică, prin pregătire și educare. Cercetați și studiați continuu!

Stârnesc acest început de prezentare printr-un citat al lui B. Franklin, ”cine este puternic? Cel ce poate să-şi înfrângă obiceiurile nesănătoase”.
Ce înțelegem prin post? Prin post noi oferim corpului nostru un repaus fiziologic ce va “construi” forţa noastră vitală, care, pe măsură ce creşte, favorizează eliminarea într-o cantitate tot mai mare a otrăvurilor şi toxinelor din corpul nostru. Postul este pentru curăţirea şi purificarea internă.
Prin urmare, este sarcina forţei vitale de a asigura energia necesară corpului pentru a scăpa de otrăvurile create în hrana ingerată. Forţa vitală trebuie să menţină temperatura corpului la o valoare constantă de 37 grade Celsius. Dacă creşte, ne îmbolnăvim, dacă scade, iarăşi ne îmbolnăvim.

Să lămurim. Noi mâncăm hrana, iar la trecerea acesteia prin corp hrana trebuie mestecată, digerată și asimilată, urmând mai apoi eliminarea reziduurilor. Omul are patru organe de eliminare: intestinele, rinichii, plămânii şi pielea. Pentru ca aceste organe de eliminare să lucreze perfect, este necesar ca în corp să existe sau să se formeze un nivel înalt al forţei vitale. Eliminarea reziduurilor din corp necesită energie.
O mare cantitate de energie vitală este necesară corpului pentru a trece hrana prin tractul gastro-intestinal, tubul de 10 m de la gură până la rect.

Pentru a trece lichidele prin cele două milioane de filtre ale rinichilor omului este necesară marea forţă a energiei vitale.
Este necesară forţa vitală pentru ca ficatul şi vezica biliară să aibă puterea chimică de a prepara hrana necesară milioanelor de celule din corp.
Este necesară forţa vitală pentru ca plămânii să preia oxigenul pentru a curăţi întreaga cantitate de sânge şi pentru a elimina dioxidul de carbon.
Este necesară forţa vitală pentru ca cei 96 milioane de pori ai săi să poată elimina otrăvurile din corp sub formă de umiditate şi transpiraţie.

Când postiţi, forţa vitală efectuează lucrarea de curăţire pentru voi:
- corpul se auto-curăţă, auto-vindecă şi se auto-repară!
- atunci când vă opriţi de a mânca, în corpul vostru se întâmplă lucruri miraculoase!
- dacă doriți să vă păstrați corpul curat, atunci trebuie să postiți;
- încercaţi să postiţi de câteva ori şi veţi avea o senzaţie nemaiîntâlnită. Purificarea internă vă va pune pe drumul spre sănătate.

Multe persoane neinstruite cred că obţin energie din medicamente, alcool, tabac, cafea, ceai şi băuturi cola, însă greşesc! ENERGIA ESTE O RĂSPLATĂ PENTRU O VIEŢUIRE CÂT MAI APROAPE POSIBIL DE LEGILE NATURII.
Energia este o componentă preţioasă care nu se poate procura într-o cutie sau într-o sticlă magică.
Iată un tablou, un model, drept pildă. Consumaţi sare şi alimente sărate? Beţi cafea? Fumaţi? Folosiţi alcool? Utilizaţi zahărul alb sau produse care conţin această substanţă devitalizantă? Vă simțiți moleșiți și lipsiți de energie? Puterea voastră de voinţă este slabă sau puternică? Cine conduce corpul vostru? Obiceiurile rele? Sau totuşi mintea voastră vă controlează apetitul?

Nu uitaţi, CARNEA NU ARE RAŢIUNE! Numai printr-o gândire şi concepţie corectă puteţi înfrânge obiceiurile rele după care carnea trupului tânjeşte. Dacă doriţi într-adevăr putere deosebită, sănătate glorioasă, tărie deosebită, forţă psihică şi un corp de care să fiţi mândrii, atunci începeţi să colaboraţi cu Natura, ASTĂZI, şi nu mai luptaţi împotriva ei.

Postul este cheia care deschide magazia de energie a naturii. Aceasta atinge fiecare celulă a corpului, organele interne şi generează forţele de viaţă. Nimeni nu o poate face în locul vostru. Repet, este responsabilitatea voastră,  este o sarcină personală pe care numai voi o puteţi îndeplini. Nimeni nu poate mânca pentru voi. Trebuie să ştiţi că 99% din toate suferinţele umane sunt cauzate de mâncarea greşită şi nenaturală. Randamentul oricărei maşinării depinde de puterea de generare care i se oferă. Acest lucru este adevărat şi pentru corpul uman.

Oamenii pun vina pe orice, însă numai nu şi pe hrană, ca fiind cauza neplăcerilor şi a îmbătrânirii premature. Pentru ei este un mister pentru ce trebuie să sufere într-atâta. Omul de rând nu ştie cât de “teribil” de murdar este el în interior datorită anilor de supraalimentare, a mâncării atunci când de fapt nu există o foame reală şi în multe cazuri datorită utilizării unei hrane moarte, devitalizate. Toate acestea contribuie la acumularea de otrăvuri şi reziduuri toxice în corp.

Boala este semnul naturii care indică faptul că sunteţi plini de reziduuri toxice şi de otrăvuri interne. Oamenii morţi nu au suferinţe! Numai când este viu şi când există forţe vitale, omul are probleme fizice. Prin post voi lucraţi împreună cu natura la eliminarea reziduurilor şi otrăvurilor acumulate în corpul vostru. Și fiecare animal din pădure ştie aceasta. Postul este desigur singurul mijloc prin care un animal poate să depăşească o suferinţă fizică. Aceasta este un instinct pur animal.

Pe de altă parte, noi oamenii am trăit atât de mult în civilizaţia care ne menajează zdravăn încât am pierdut instinctul de a posti atunci când apar probleme în cazul nostru. Probabil că fiecare dintre voi a trecut prin situaţii de suferinţă fizică şi nu a simţit nici o dorinţă de a mânca. Deşi aveaţi repulsie faţă de mâncare, datorită stăruinţei celor din jur (total ignoranţi) aţi mâncat ca “să aveţi putere”. Însă, hrana era cel din urmă lucru de care aţi fi avut nevoie, întrucât subconştientul vostru vă îndemna să nu mai mâncaţi. Natura dorea să postiţi, astfel încât să poată utiliza forţa vitală pentru a vă curăţi “gospodăria corpului”. Din păcate, suava voce a mamei NATURI este prea greu de auzit şi de înţeles în zilele noastre. Numai prin post, instinctul vostru extrasenzorial devine foarte ascuţit. Postul ”ascute” mintea și vă pune în acord cu mlădioasa voce a naturii.

Precum, bunăoară, afirma Paul Bragg, ”postul mi-a trezit mintea mea interioară. Eu ştiu şi simt că mintea mea lucrează mai inteligent şi mai bine după fiecare post pe care-l ţin”.
Marii înțelepți, de asemenea, au postit. În vastul oraş Alexandria din Egipt, în timpurile în care era centrul educaţional al lumii, noii ucenici trebuiau să postească 40 zile înainte de a fi admişi şi de a studia cu învăţatul acelei vremi. Până în ziua de azi, triburile primitive din Amazon, din Africa Centrală și din regiunile îndepărtate ale Asiei au ”case pentru bolnavi” la periferia satului, unde membrii suferinzi ai tribului se retrag pe perioade prelungite de post negru, până când își recuperează starea de sănătate și vitalitatea. Yoghinii hinduși sunt celebri pentru faptul că practică postul și curățarea colonului. Postul terapeutic a fost întotdeauna o parte importantă a regimurilor de inițiere taoiste.

Grecii din Antichitate posteau pentru sănătate și longevitate și erau recunoscuți pentru sănătatea lor fizică deosebit de puternică. Galen Paracelsus și Hipocrate, care sunt recunoscuți ca fiind fondatorii medicinei occidentale, prescriau și practicau postul pentru toate afecțiunile grave și îl recomandau și ca regim preventiv foarte bun. Pitagora le cerea studenților lui să postească timp de 40 de zile pentru a-și purifica organismul și mintea, înainte de a primi cele mai avansate învățăminte ale sale. Platon și Aristotel, a căror gândire constituie baza filozofiei occidentale, posteau în mod regulat, pentru a-și îmbunătăți sănătatea fizică și a stimula capacitățile mentale. Biblia, de asemenea, menționează postul de 74 de ori și însuși Iisus Hristos postea în mod frecvent, uneori până la 40 de zile odată. La fel și Buddha. 

Toţi marii conducători spirituali din istoria lumii au avut o mare încredere în puterea postului, nu numai pentru a îmbunătăţi starea fizică, ci şi pentru a avea înţelegerea mai profundă a Puterii aflată mai sus de noi înşine… pentru a avea o putere mintală mai înaltă. Încercaţi pe voi! Și veţi vedea că mintea voastră devine mai ageră după un post… veţi vedea ce uşor veţi reţine evenimentele. Veţi observa cum mintea voastră reţine mai uşor atunci când citiţi un material.

 Postul este o reacție universală naturală, și nu o ”găselniță” culturală sau religioasă.

Postul declanșează un proces de curățare într-adevăr miraculos care afectează fiecare celulă și țesut din organism în parte. La numai 24 de ore după ce ați început să reduceți cantitatea de mâncare consumtă, enzimele încetează să mai intre în stomac și ajung, în schimb, la intestine și în fluxul sangvin, unde circulă și elimină o mare varietate de materii reziduale, inclusiv celulele moarte și cele bolnave, microbii dănători, reziduurile metabolice și elementele poluante. Astfel, toate organele și glandele au parte de o bine-venită și bine-meritată perioadă de odihnă, în timpul căreia țesuturile sunt purificate și întinerite, iar funcțiile lor sunt echilibrate și reglate. Întregul tract alimentar este curățat și tot ce se elimină prin partea inferioară e suficient să-i uimească și să-i dezguste pe cei care postesc pentru prima dată, suficient ca să-și facă un obicei permanent din post și din curățarea colonului.

Și, nu în ultimul rând, probabil cel mai important beneficiu al postului este acela că purifică și curăță fluxul sangvin. Sângele este responsabil pentru transportarea elementelor nutritive și a oxigenului câtre fiecare celulă din corp și trebuie să transporte în afară și reziduurile toxice de la celule. De asemenea, sângele este și paznicul imunologic al organismului, prin el circulând globulele albe, enzimele și alți factori imunitari, având misiuni statornice de ”depistare și distrugere” a invadatorilor. În consecință, este, pur și simplu, imposibil ca sângele impur să îndeplinească în mod adecvat aceste funcții. Ceea ce rezultă este o scădere a rezistenței, malnutriție, germeni care își fac de cap, invadându-vă țesuturile cele mai vulnerabile, astfel, toxemia devine o stare cronică. 

Dacă nu duceți o viață liniștită, fericită, fără stres, și nu evitați orice nesăbuință culinară, sângele vostru și alte țesuturi vor acumula, fără îndoială, toxine și își vor pierde, treptat, vitalitatea funcțională. Iar dacă nu vă purificați organismul de aceste toxine în mod regulat – prin post, alimentație naturală preponderent crudă, prin relaxare și exerciții fizice – , toxemia se agravează din ce în ce mai mult, până când organismul nu o mai poate suporta și fie se purifică în mod spontan sub formă de diaree, acnee, coșuri, furuncule, tranpirație urât mirositoare, miros neplăcut al corpului, respirație neplăcută și așa mai departe, fie renunță, pur și simplu, la luptă și se lasă învins de cancer, tuberculoză și alte boli fatale.

           ”Toți medicii știu că circulația liberă a sângelui curat și a energiei vitale reprezintă cei mai importanți factori în sănătate. Dar, dacă stomacul și intestinele sunt blocate, atunci sângele și energia stagnează”.

Totuși, având inteligenţa actuală omul ar trebui să fie în mod normal longeviv, cu o sănătate deosebită. Cu toate acestea însă, aceste caracteristici nu reprezintă decât excepţii.
Este imperios necesar să înțelegeți că sănătatea nu poate fi cumpărată. Nimeni nu v-o poate oferi. Este singura și unica voastră răspundere. Eu, de pildă, asemenea afirmării lui Bragg, posed o energie debordantă, tărie minunată și o sănătate vibrantă pentru că am studiat și studiez fără reținere, legile naturii. Legile autopurificării – postul şi menţinerea activă a unei circulaţii libere, a muşchilor şi pielii prin exerciţii fizice, ne transportă, cu siguranță, spre o viaţă plină de vigoare unde abundă energia, puterea și, bineînțeles, forța fizică și psihică.

În urma celor prezentate, mă aștept la o inhalație de entuziasm și elan din partea voastră, spre o cale a priceperii, cunoașterii și experimentării. De asemenea, vă încurajez și vă îndemn să acostați o atitudine conștientă și să vă alăturați deșteptării unui simț de răspundere pentru corpul vostru.

Și, pentru că nu mă puteam stăpâni să nu conchid cu un citat, vă aduc la cunoștință vorbele lui Henry David Thoreau, “fiecare om este realizatorul unui templu numit corpul său… Noi suntem cu toţii sculptori şi pictori, utilizând ca material propria noastră carne, sângele şi oasele noastre. Orice nobleţe începe odată să rafineze caracteristicile unui om, orice mediocritate sau senzualitate duce însă la abrutizarea acestora”.

Vă doresc multă vigoare și hotărâre în acțiuni. Numai bine!



Surse ale acestui articol:
  • articol preluat din ziarul Sănătate - SOS
  •  P. Bragg, Miracolul Postului
  • D. Reid (2006), TAO pentru sănătate, sex și longevitate – o abordare practică a Căii străvechi, Iași, Editura POLIROM
  • URL: viataverdeviu.ro

0 commenti:

Leave a thought, a reflection or a wish: