Hyperuricemia: causes, researches, recommendations. Hiperuricemia: cauze, cercetari, recomandari

July 31, 2014 Sam 0 Comments

Astazi ne continuam seria de articole - despre boli precum diabetul, dislipidemiile (LDL, HDL colesterolul), hiperuricemii, grasime si obezitate - cu Hiperuricemiile.

Ce este hiperuricemia?

Un sindrom caracterizat prin cresterea concentratiei sanguine a uratului monosodic (UMS), sare a acidului uric cauzata de cresterea productiei sau reducerea excretiei sale.
Guta, pe de alta parte, este o boala care rezulta din depunerea tisulara a cristalelor de urat monosodic.

Cauze?

Multi factori pot contribui la hiperuricemie, inclusiv genetica, rezistenta la insulina, hipertensiune, insuficienta renala, obezitate, dieta, utilizarea de diuretice si consumul de bauturi alcoolice. Dintre acestea, cel din urma, consumul de alcool, este cel mai important.

Cauzele hiperuricemiei pot fi clasificate in trei tipuri functionale: [1] cresterea productiei de acid uric, [2] scaderea excretiei de acid uric si [3] de tip mixt. Cauzele cresterii productiei includ niveluri ridicate de purine in alimentatie si metabolism purinic crescut. Cauzele reducerii de excretie includ boli de rinichi, anumite medicamente si concurenta pentru excretie intre acidul uric si alte molecule. Iar cauzele mixte includ un nivel ridicat de alcool si / sau fructoza in dieta, si foame.

Cercetari

Unul din studiile publicate in anul 2010 la scoala de medicina de la Universitatea din Boston, a aratat ca, aproximativ 71% din persoanele cu guta sunt supraponderale si ca 14% sunt obeze.

Alte studii au gasit ca barbatii care au crescut in greutate cu 13,5 kg dupa varsta de 21 de ani, riscul de a suferi de guta s-a dublat, comparativ cu barbatii care nu au prezentat o astfel de crestere in greutate.

De asemenea, un alt studiu realizat in 2011 de Universitatea Baltimore, a concluzionat ca la persoanele obeze debutul gutei era cu trei ani mai devreme, iar in cazul persoanelor care au fost obeze in adolescenta, debutul gutei era cu 11 ani mai devreme, comparativ cu cele care nu erau obeze.

Care este relatia dintre obezitate si guta?

Unele studii au sugerat ca obezitatea cauzeaza rezistenta la insulina, fapt ce poate conduce la hiperuricemie si implicit la guta. De subliniat ca, rezistenta la insulina este direct asociata cu un nivel ridicat de acid uric.

Avand in vedere astfel de dovezi, este clar ca una dintre cele mai eficiente metode de a reduce riscul de guta este evitarea supraponderalitatii. Cu toate acestea, atentie, o pierdere in greutate foarte rapida poate ridica temporar nivelul de acid uric si provoca astfel guta. 

O pierdere in greutate corespunzatoare poate varia intre 0,5 kg si 1 kg pe saptamana.

Masuri generale 

1. repausul articulatiilor afectate
2. dieta

    * Scaderea aportului de purine
    * Consum de alimente care alcalinizeaza urina, previn precipitarea uratului si formarea de calculi renali
    * Fructe
    * Legume 
    * Aport de lichide pentru diureza > 2 litri/zi
    * Sistarea consumului de alcool
    * Evitarea postului prelungit (cura de slabire)

Alimente de evitat pentru ca acidifica urina

Leguminoase: linte, porumb
Fructe: merisor, prune 
Oleaginoase: arahide, alune, nuci de Brazilia, nuci, caju, fistic 
Carne, oua, branzeturi, dulciuri
Cereale si produse: paine (integrala), paste fainoase, cereale, biscuiti, orez

Alimente cu continut crescut de purine:

Organe: creier, momite, ficat, limba, rinichi 
Pesti: scrumbii, heringi, macrou, sardine, ansoa 
Fructe de mare: anumite scoici (scallop) 

Alimente recomandate pentru alcalnizarea urinei (pH = 6,2-6,8)

Oleaginoase: mai ales migdale si castane
Cocos
Legume: mai ales sfecla, gulie, spanac, pastarnac
Fructe: mai ales cirese, lamaie, lime

Valori normale Acid uric seric

3-7 mg/dl la:
- Barbati
- Femei, dupa menopauza

3-6 mg/dl
- Femei, inainte de menopauza

Acestea fiind spuse, nadajduind asupra unei elucidari ori edificari in privinta unor viitoare alegeri alimentare cumpatate,  inchei dandu-va intalnire la expunerea urmatoarelor boli, cele mentionate initial. Toate cele bune.



Sursa acestui articol:
- http://www.hiperuricemia.es/2014/03/obesidad-gota-acido-urico.html
- http://en.wikipedia.org/wiki/Hyperuricemia
- Curs Nutritia in Patologie, Facultatea de Medicina "Victor Babes" Timisoara

0 commenti:

Leave a thought, a reflection or a wish: