Obesity: causes, researches, recommendations. Obezitatea: cauze, cercetari, recomandari

August 14, 2014 Sam 0 Comments

Revenind la seria de articole - despre boli precum diabetul, dislipidemiile (LDL, HDL colesterolul), hiperuricemii, grasime si obezitate - astazi vom continua cu Obezitatea.

Ce este obezitatea?

Cresterea greutatii corporale pe seama tesutului adipos in exces, obiectivizata printr-un IMC (indicele de masa corporala) >30 kg/m2. Este cea mai frecventa boala metabolica si se asociaza adesea cu boli cronice severe cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul zaharat, etc. In mod normal organismul barbatilor contine un procent de 15 - 20 % de tesut adipos, iar organismul femeilor un procent de 25 - 30 % de tesut adipos.

Despre tesutul adipos

Organizatia mondiala a sanatatii a definit si clasificat grade de obezitate, pe baza IMC - indicele de masa corporala, calculat prin raportul greutate/inaltime2, astfel :

* gradul 1 de obezitate cu indicele de masa corporala cuprins intre 30 - 34,9 kg/m2
* gradul 2 de obezitate cu indicele de masa corporala cuprins intre 35 - 39,9 kg/m2
* gradul 3 de obezitate cu indicele de masa corporala egal sau peste 40 kg/m2

Pacientii cu indicele de masa corporala (IMC) cuprins intre 25 - 29,9 kg/m2 au fost definiti ca supraponderali. Valori normale ale indicelui masei corporale (IMC) sunt 18,5 - 24,9/m2. Un indice de masa corporala (IMC) sub 18 kg/m2 prezinta diagnosticul de denutritie.

Alti indicatori folositi pentru definirea stadiului de obezitate sunt grosimea pliului cutanat (la nivel subscapular, tricepsului, bicepsului, suprailiac etc.), circumferinta taliei (normal sub 80 cm la femei si sub 94 cm la barbati), raportul circumferinta talie/circumferinta soldului. Toti acesti parametrii antropometrici permit stabilirea claselor de risc clinic prin ajustarea valorilor IMC (indicele de masa corporala).

Realitate

Datele statistice arata un procent de peste 50 % de persoane obeze si supraponderale in Europa. In tarile europene rata obezitatii variaza invers proportional cu nivelul socio-economic, in special in randul femeilor. In tara noastra incidenta obezitatii este de aproximativ 17 % in mediul rural si cca. 20 % in mediul urban, fiind mai frecventa la femei; la copii variaza intre 5 - 10 %.

Modificarile stilului de viata care duc la scaderi chiar moedeste de greutate (3-5%) determina beneficiii semnificative asupra starii de sanatate. Implica scaderea trigliceridelor, a glicemiei, a HbA1C si a riscului de a dezvolta diabet zaharat tip 2.

Scaderi ponderale mai importante vor duce si la:
* Scaderea tensiunii arteriale;
* Ameliorarea LDLc si HDLc;
* Scaderea necesarului de medicamente pentru HTA (hipertensiune), DZ (diabet zaharat), dislipidemie;
* Scadere mai marcata a trigliceridelor si a glicemiei

Aprecierea greutatii ideale

Cea mai usoara modalitate e prin Formula lui Broca:  GI = Î – 100 (– 5 la femei)

Cauze?

Aportul caloric excesiv si inactivitatea fizica sunt factorii principali implicati in aparitia obezitatii. Alaturi de factori individuali, socioeconomici si stilul de viata, precum:

* varsta
* sexul
* circumstante fiziologice
* nivelul socioeconomic si educational
* sedentarismul
* comportamentul alimentar
* fumatul
* factori psihologici
* medicamente

Balanta energetica!

1. Consumul energetic:
* metabolism bazal: 70%
* energie necesara activitatii fizice
* energie pentru termoreglare
* acţiunea dinamica specifica a alimentelor
2. Aportul de energie:
* alimente: glucide, lipide, proteine
* alcool

Adica, organismul nostru, particular in functie de inaltime, greutate si activitate fizica intreprinsa pe parcursul unei zile, are nevoie de un anumit numar de calorii. De pilda, daca aportul alimentar pe zi este mai mare decat un necesar de 2000 kcal, atunci, veti creste in greutate. Si invers, daca aportul alimentar este mai mic decat necesarul caloric, atunci, veti scadea in greutate (calories in - calories out).

Astfel, starea de obezitate este rezultatul unui dezechilibru intre energia de aport (valoarea calorica a alimentelor ingerate) si cheltuielile energetice (energia consumata in activitatea fizica si metabolismul bazal, termogeneza, prelucrarea alimentelor ingerate).

Clasificarea obezitatii

In functie de distributia tesutului adipos:

* obezitate abdominala (androida sau de tip "mar") cu cele doua componente, viscerala si subcutanata;
* obezitate gluteofemurala (ginoida sau de tip "para") 


Important!

Acelasi IMC (indicele de masa corporala) la doua persoane cu obezitate de tip "mar" , respectiv,  "para" , releva mai mult decat o cifra. Releva un risc cardiovascular crescut. Asadar, care tip de obezitate credeti ca e mai "periculoasa"?

Raspuns: cea de tip "mar".

De ce? Ei bine, deoarece, predomina grasimea periviscerala. Obezitatea centrala fiind un factor determinant puternic al insulinorezistentei si se asociaza cu alte riscuri precum: diabet zaharat, dislipidemie, ateroscleroza, hiperuricemie - guta, hipertensiune si cancer.

Stabilirea tipului de obezitate a pacientului are o importanta clinica majora. 

Recomandari:

* PREVENIREA EXCESULUI PONDERAL
* SCADEREA PONDERALA (Optimizarea stilului de viata - modificarea comportamentului alimentar, activitate fizica -  Medicamente, Chirurgia bariatrica)
* MENTINEREA NOII GREUTATI

Exemple de consum energetic:

* Mers lent: 50-100 kcal/h

* Mers rapid: 300 kcal/h

* Ciclism, inot, tenis: 600 kcal/h

* Urcatul scarilor: 1.000 kcal/h

ICSI Ghid Obezitate 2013

Nutrient
Aport recomandat
Calorii
500-1.000 kcal/zi mai puţin decât aportul uzual!!!
Lipide
Maxim 30% din aportul energetic
Acizi grasi trans fat
Maxim 1% din aportul energetic
Acizi grasi saturati
7-10% din aportul energetic
Acizi grasi mononesaturati
Pana la 15% din aportul energetic
Proteine
15% din aportul energetic
* Glucide
55% din aportul energetic
Fibre
25-35     grame

* de preferat glucidele complexe, aduse din cat mai variate legume, fructe si produse din cereale integrale. Cel putin 5 portii de fructe si legume pe zi.

In incheiere, apelez la o rugaminte-quartet:

* sa fiti responsabili;
sa va calculati indicele de masa corporala (IMC);
sa va masurati circumferinta taliei; 
* sa abordati un comportament alimentar sanatos.




Sursa acestui articol:
Curs Nutritia in Patologie, Facultatea de Medicina "Victor Babes" Timisoara
* http://www.cdt-babes.ro/articole/obezitatea.php

0 commenti:

Leave a thought, a reflection or a wish: