Quinoa with walnuts (Quinoa cu nuci)
Ah, duminica dimineata, ce moment incantator. Nu vi s-a intamplat sa simtiti ca si cum numai voi sunteti in deplina stare de veghe in timp ce restul lumii doarme? Iar acea liniste, care parca te curpinde si dainuie o pace cuprinzatoare, ati simtit-o? Eu sigur da. Pare ireal.
Pentru cei care nu ati simtit inca aceste mici, dar insemnate, detalii va indemn sa ascultati linistea, sa priviti in interiorul vostru, sa va regasiti sinele si apoi sa observati ce se petrece in jurul vostru. Cu cat sunteti mai constienti de starea voastra interioara si cu cat dati mai multa atentie lucrurilor marunte, cu atat veti vedea viata mai frumoasa. Important e sa traiti in prezent, nu lasati gandurile sa fuga in trecut sau viitor. Bucurati-va de prezent!
Iar daca alaturi de aceste mici placeri/ detalii adaugati un mic dejun pe masura, inceperea zilei cu dreptul este garantata. Asadar, dupa cum v-ati obisnuit deja, vin cu o idee de mic dejun care, desigur, merita luat in liniste si savurat.
Quinoa cu nuci
Quinoa este nativa din America de Sud, mai exact din Bolivia si Perù. Incasii pre-columbieni o considerau sacra, numind-o "mama cerealelor". In ultimii ani, oamenii au inceput sa aprecieze intelepciunea incasilor si increderea lor in aceasta planta, fiind considerata ca una dintre plantele cu cele mai multe proprietati nutritive din lume.
O cana de quinoa contine 9 grame de proteine, adica un gram mai mult decat un ou de pui mediu. Aceasta contine toti aminoacizi esentiali, inclusiv lizina, care este esentiala pentru cresterea si repararea tesuturilor organismului.
- ofera protectie impotriva migrenelor
- este detoxifianta si usor de digerat
- antioxidanta
- ajuta la reducerea hipertensiunii arteriale
Nucile sunt mai mult decat benefice. Studiile cercetatorilor au aratat ca aceste fructe ne ajuta sa traim mai mult. Sunt bogate in fibre dietetice (componente care se elimina nedigerate si sustin o digestie sanatoasa prin evitarea constipatiei), grasimi nesaturate (care ajuta la absorbtia vitaminelor A, D, E), acid folic (contribuie la formarea de celule sanatoase), magneziu, cupru si vitamina E. De asemenea, cercetatorii au descoperit ca persoanele care consuma pe saptamana cateva portii cu nuci prezinta un risc mai mic de a dezvolta afectiuni la inima.
In plus, nucile constituie o sursa buna de proteine. Sunt bogate in fibre, fitonutrienti si antioxidanti. In steroizi din plante si grasimi, dar cel mai adesea grasimi monosaturate si polisaturate (acizi grasi omega 3), despre care s-a aratat ca micsoreaza nivelul de colesterol.
Miezul de nuca contine vitamina E care contribuie la scaderea zaharului din sange si are o cantitate foarte redusa de hidrati de carbon. De asemenea, miezul de nuca este admis in regimul diabeticilor.
- gratie continutului de antioxidanti nucile constituie o sursa ideala de energie
- protejeaza barbatii de cancerul la prostata
- protejeaza memoria
- previne cancerul de san
- previne procesul de imbatranire
- mentin inima sanatoasa
Totusi, aceste beneficii sunt corelate cu portii adecvate de nuci, intrucat consumul in exces poate provoca obezitate. Se recomanda sa nu se depaseasca zilnic 30 de grame.
Puteti sa adaugati nucile in salate, mancaruri pregatite prin coacere (paine, briose, clatite), iaurturi si diverse preparate pe care le puteti observa in retetele mele. (Sursa: dietetik.ro si sanatate.bzi.ro)
INGREDIENTE:
- 1/2 cana quinoa
- 1 cana lapte de ovaz (migdale, orez, soia, etc.)
- nuci
- scortisoara
- ulei de cocos
- miere
- seminte de in sau seminte de chia (optional)
INSTRUCTIUNI:
Puneti laptele la incalzit, adaugati jumatatea de cana de quinoa, o lingurita de scortisoara, cateva nuci si lasati la foc mic timp de 15-20 de minute, pana se absoarbe tot lichidul.
Lasati la racit cateva minute, adaugati o lingurita de miere, o lingurita ulei de cocos, optional diverse seminte si amestecati. La final, daca doriti, adaugati putin lapte. Si decorati cu putine nuci.
Mi-a placut tare mult acest citat, "Mananca micul dejun ca un rege, pranzul ca un print si cina ca un cersetor." Este perfect adevarat. Dupa cum am mentionat si in alte articole, micul dejun e cel mai important si prin aportul de glucide, indispensabil pentru energie si creier, el ne ofera rezistenta necesara desfasurarii activitatilor pe parcursul zilei. Potrivit lui Anthony Robbins, "singura hrana de care are nevoie creierul este glucoza." Asadar, luati aceasta masa ca un rege, nu o subestimati si nu sariti peste ea. Luati pranzul ca un print. Iar cina ca un cersetor, adica putin si lejer.
Va doresc o saptamana frumoasa
si multa sanatate!
va recomand sa consumati quinoa in primul rand din punct de vedere al proprietatilor pe care acestea le detine iar in al doilea rand pentru faptul ca modul de preparare este f usor (asemeni orezului), eu mi-am cumparat la cantitatea de 500g de aici: http://ameplant.ro/produs.php?id=1680&denumire=Quinoa_ecologica_BIO_500g Recomand!
ReplyDelete