The most abundant mineral in our body: calcium. Cel mai abundent mineral din organism: calciul

December 18, 2013 Sam 0 Comments

Ideea principală care urmează a fi discutată în expunerea de față, cu toate că este frecvent neglijată, prezintă interes major pentru toată lumea. Așadar, cu mic, cu mare și cu urlete și trâmbițe vă poftesc la una dintre cele mai importante adunări ale noastre. Este vorba despre cel mai abundent mineral din organism - Calciul. Pentru că odată cu el apar diverse tulburări precum hipo sau hipercalcemia și, mai mult, una dintre cele mai cunoscute boli metabolice osoase - osteoporoza, am considerat necesară descrierea și conturarea sa prin câteva trăsături specifice. Și, fără a mă întinde mai mult în introduceri, vă exprim speranța mea de a izbuti în fixarea punctelor principale ale acestui plan deșteptător.

Prietenul nostru, Calciul, este necesar mineralizării oaselor (peste 99% din calciu este stocat în oase şi dinţi) şi este un cofactor important pentru secreţia de hormoni în organele endocrine şi pentru reglarea electroliților și a enzimelor. De asemenea, reglarea calciului este esenţială pentru funcţia celulară, conducerea nervoasă, stabilitatea membranară, structura osoasă, coagularea sângelui şi semnalizarea intracelulară.

Pe de altă parte, îndreptându-ne privirea spre tulburările enunțate anterior, iată ce determină nivelul de calciu din sânge mai mare decât în mod normal (Hipercalcemia):

* hipercalcemia afectează în mod special sistemul nervos central şi rinichii;
* hipercalcemia ușoară poate să nu producă simptome, cei mai mulţi pacienți încep să fie obosiţi;
* la nivele mai mari, pacienţii pot prezenta anxietate, depresie, modificări ale personalităţii şi confuzie. 

Când nivelele de calciu ating valori foarte ridicate se instalează somnolenţa, coma şi decesul. Afectarea sistemului nervos central se pare că este datorată efectelor inhibitorii directe ale calciului.

* pacienţii cu hipercalcemie ușoară prelungită pot să fie asimptomatici sau cu litiază renală;
* hipercalcemia prin hiperparatiroidism tinde să fie uşoară şi prelungită; conduce rar spre deces;
* hipercalcemia determinată de un neoplasm tinde să fie mai severă;
* vârstnicii sunt mai frecvent simptomatici la nivele moderate de Ca.
* pacienții cu debut brusc şi hipercalcemie severă pot acuza simptome dramatice, confuzie şi letargie, care să conducă rapid la deces;

Manifestările sistemului nervos: 
- cefalee, letargie, slăbiciune musculară, depresie, confuzie, comă; 
- hipotonie, pareză, hiporeflexie;

Manifestările renale: 
- poliurie, nicturie, polidipsie, deshidratare, litiază renală;  
- insuficienţă renală;

Manifestările gastrointestinale:
- constipaţia, greaţă, vomă, anorexia, pancreatită; 
- ulcer gastric, semne ale neoplasmelor 
- mase tumorale hepatice;
- dureri abdominale, în flancuri (datorate litiazei renale).

Hipercalcemia este o urgenţă metabolică frecventă.

În schimb, scăderea concentrației de calciu total și calciu ionic sub limita normală (Hipocalcemia) poate varia de la tulburări biochimice asimptomatice, până la afecţiuni severe, cu risc vital (colaps cardiovascular, hipotensiune arterială refractară, aritmii), în funcţie de durată, severitatea şi rapiditatea dezvoltării ei; pot apare chiar sechele neurologice, calcificări ganglionare  ireversibile, însă mortalitatea este mică.

* hipocalcemia determină iritabilitate neuromusculară şi tetanie (spasme ale extremităţilor, crampe musculare, abdominale, hiperreflexivitate);
* hipocalcemia cronică contribuie la slaba mineralizare a oaselor şi dinţilor, osteomalacie, osteopenie, osteoporoză, iar la copii tulburări de creştere şi rahitism.

Hipocalcemia este cauzată de pierderi sau insuficienţa intrărilor de Calciu.

Manifestări neuromusculare:
- neliniştea picioarelor, parestezii în zona periorală şi a degetelor; 
- crampe musculare în zona spatelui a extremităţilor inferioare;
- mialgii (dureri musculare care apar în diferite boli sau după eforturi fizice mari).

Manifestări neurologice:
- iritabilitate, capacitate intelectuală alterată; insomnie;
- depresii, modificări ale personalităţii;  
- dezorientare, confuzie, semne de psihoză şi demenţă; 
- fatigabilitate.

Manifestări cardiace:
- tahipnee, tahicardie;
- insuficienţă cardiacă congestivă; 
-hipotensiune arterială

Manifestări cutanate: 
- unghii sfărîmicioase, psoriazis; 
- edem al papilei şi cataracta subcapsulară;
- carii dentare şi hipoplazia unghiilor; 
- piele uscată, păr aspru, alopecie, hiperpigmentare dermică. 

Alte simptome: colică biliară; steatoree; aclorhidrie gastrică; osteopenie; reducerea densităţii osoase; la copii rahitism, diaree la vârste mici; întârzieri de creştere, de pubertate; tulburări menstruale la adolescente; paliditate; dinţi galbeni; cefalee.

Necesarul zilnic de Calciu:

VÂRSTA
CALCIU (mg)
0-6 luni
210
7-12 luni
270
1-3 ani
500
4-8 ani
800
9-13 ani
1300
14-18 ani
1300
19-50 ani
1000
51 plus
1200

Alimentele cu multă sare sau multe proteine, reduc absorbţia Calciului la nivel intestinal!

Un alt element valoros este Vitamina D, căci asimilarea Calciului în organism se face în funcție de prezența sa, deci, Vitamina D asigură absorbția (vezi imagine). Așadar, alimente bogate în această vitamină precum gălbenușul de ou, cerealele, peștele sau sucul de portocale proaspăt stors, sunt binevenite. Însă, notabil și de luat în seamă este faptul că nivelul de vitamină D se poate crește și altfel - prin expunerea la soare, pentru câteva minute, zilnic.


Sursa: Internet

În altă ordine de idei, haideți să vedem ce este vestita boală numită Osteoporoză și cum o putem preveni sau chiar redresa. 

* este o boală metabolică osoasă, caracterizată prin scăderea densităţii minerale osoase, deteriorarea microarhitectonicii ţesutului osos, cu scăderea consecutivă a rezistenţei osului, creşterea riscului pentru fracturi şi scăderea calităţii vieţii;

* este o afecțiune din categoria “silent killer” (ucigaș silențios), adesea asimptomatică mai mulţi ani, până la apariţia complicaţiilor – fracturile, cu consecinţe severe ce includ durere cronică, dizabilităţi în funcţionarea musculo-scheletală, deformări definitive şi uneori risc de moarte prematură.

Osteoporoza este considerată o importantă problemă de Sănătate Publică.

Osteoporoza este importantă prin riscul fractural pe care îl asociază și care prezintă o rată mare de morbiditate și mortalitate în special în rândul populației trecute de 60 ani. Fracturile osteoporotice implică cel mai adesea colul femural, corpurile vertebrale și antebrațul (circa 90% dintre fracturile cu aceste localizări sunt atribuite osteoporozei). Pacienții osteoporotici pot suferi fracturi și la nivelul humerusului, coastelor, pelvisului, gleznei sau claviculei (între 50 și 70% dintre acestea sunt fracturi de fragilitate în cadrul osteoporozei).

Incidență și prevalență:

1. Se estimează că osteoporoza determină 700000 de fracturi vertebrale anual, în S.U.A., iar în Europa 1,4 milioane;
2. 90% din totalul fracturilor de șold şi de coloană vertebrală apar pe fond osteoporotic;
3. Se estimează că la nivel mondial, peste 200 milioane de oameni suferă de această boală - aproximativ 30% din totalul femeilor aflate la menopauză din S.U.A. şi Europa;
4. Îmbătrânirea populaţiei conduce automat şi la creşterea incidenţei osteoporozei;

Știați că?

Surprinzător, deși este cea mai răspândită zicală - „bea lapte ca să-ți aduci aportul necesar de calciu” , tocmai în țările mari producătoare de lactate precum, America, Suedia, Danemarca și Finlanda, în care se consumă zilnic mari cantități de lapte, au parte de mai multe cazuri de fractură de bazin și osteoporoză. În opoziție, peștele mic și algele marine, pe care japonezii le-au consumat dintotdeauna, și care erau considerate sărace în calciu, conțin calciu care nu se absoarbe rapid și care nu ridică brusc nivelul calciului din sânge. 

În perioada în care japonezii nu consumau lapte, practic, nu au existat cazuri de osteoporoză. 
Nici acum nu prea se aud cazuri de osteoporoză între cei care nu beau lapte cu regularitate.

Iată ce se întâmplă dacă bem lapte: concentrația de calciu din sânge crește brusc. La prima vedere, se pare că avem la dispoziție o grămadă de calciu, care abia așteaptă să fie absorbit; dar această creștere a calciului din sânge își are dezavantajele ei. Prin urmare, când concentrația de calciu din sânge crește brusc, organismul încearcă să aducă nivelul la normal, prin excretarea de calciu prin rinichi, sub formă de urină. Cu alte cuvinte, în mod paradoxal, dacă încercați să beți lapte ca să asimilați calciu, rezultatul este contradictoriu - o descreștere a cantității de calciu din organism.

De asemenea, proteinele din lapte, fiind acide, determină extracția calciului din oase pentru a neutraliza aciditatea care se produce în sânge (din cauza proteinelor și din cauza indigestiei incomplete). 

În plus, important de reținut este faptul că osul se adaptează la sarcina ce-i este aplicată, iar creşterea sarcinii mecanice prin exerciţii fizice, conduce la creşterea densităţii osoase, în special în copilărie.
Tipul de exerciţii ce conferă cele mai mari beneficii sunt cele asociate cu o forţă mare de impact – gimnastică, sărituri cu coarda, eficiente în special pentru creşterea masei osoase la fetiţe, sau exerciţii de weight-bearing.

Echilibrul calcic este determinat de aport, absorbţie, pierderile insensibile 
(respiratorii, prin transpiraţie) şi excreţia urinară.


Despre determinanții masei osoase veți afla într-o expunere viitoare care va fi evidențiată precis în amănunte; plus veți descoperi studii și câteva cauze ale instalării osteoporozei. Totuși, până data viitoare mai am de făcut o încheiere, nu-i așa? :)

Va să zică că voi completa această parte explicativă prin exemplificarea unor surse bune de Calciu, bineînțeles din alimentație. Deoarece, credeți-mă pe cuvânt, printr-o atenție calitativă se poate ajunge, chiar și fără produsele lactate de origine animală, la aportul necesar de Calciu, adică 1000 mg pentru un adult. Fiind nenecesară suplimentarea administrată cu comprimate.

Haideți să începem lista cu alimentele cele mai bogate în Calciu la 100 de grame:

* Cimbru măcinat 2132 mg
* Busuioc uscat 2113 mg
* Maghiran uscat 1990 mg
* Salvie măcintă 1652 mg
* Oregano uscat 1597 mg
* Mentă creață uscată 1488 mg
* Semințe de mac 1438 mg
* Tarhon uscat 1139 mg
* Rozmarin uscat 1280 mg
* Pătrunjel uscat 1140 mg
* Frunze de coriandru 1246 mg
* Scorțișoară măcinată 1002 mg
* Semințe de susan 975 mg
* Frunze de dafin 834 mg
* Seminte de chimen 689 mg
* Seminte de anason 646 mg
* Semințe chia 631 mg
* Alga Agar 625 mg
* Piper negru 437 mg
* Făină de carob 348 mg
* Pudră de chilli 278 mg
* Caviar roșu și negru 275 mg
* Migdale 264 mg
* Semințe de in 255 mg
* Fasole albă 240 mg
* Mărar 208 mg
* Tofu 201 mg
* Nap turcesc (gulie) 190
* Hrean 185 mg
* Turmeric 183 mg
* Usturoi 181 mg
* Paprika 177 mg
* Alga Kelp 168 mg
* Rucola crudă 160 mg
* Nuci de Brazilia 160 mg
* Alga Wakame 150 mg
* Spanac gătit 136 mg
* Alga Spirulina 120 mg
* Ghimbir măcinat 116 mg
* Alune de pădure 114 mg
* Sofran 111 mg
* Arahide 106 mg
* Fistic 105 mg
* Fulgi de ovăz 54 mg
* Amaranth negătit 159; gătit 47
* Fructele de mare precum creveții, sepia, caracatița, crabii au valori între 106-180 mg. Iar peștii precum somonul afumat, știuca, bibanul sau codul atlantic au valori între 110-213.

* Și desigur cu valori puțin mai mici găsim: conopida, sfeclă elveţiană, seminţe de mărar, brocoli, lăptuci, portocale, varză, seminţe de muştar, gulia.

Conţinutul de Ca din alimente nu este afectat de depozitare sau procesul de gătire.

Acestea fiind zise, în speranța că v-am trezit interesul și că l-am menținut până la capăt, vă îndemn să purtați mai multă grijă cu privire la alimentele ingerate și, firește, să aveți o atitudine de bunăvoință asupra corpului vostru. Nu uitați să culegeți informații întotdeuna!




Surse ale acestui articol:
  1. http://www.wrongdiagnosis.com/c/calcium_deficiency/intro.htm
  2. http://www.wrongdiagnosis.com/c/calcium_deficiency/stats.htm
  3. http://hubpages.com/hub/Understanding-Calcium-Deficiency
  4. http://www.paginamedicala.ro/boli-afectiuni/Hipocalcemie_798/
    Christopher B Beach Hypocalcemia
  5. Jean-Yves Reginster , Nansa Burlet Osteoporosis: A still increasing prevalence, Bone, 2006, vol.38, 2 (1): 4-9 


0 commenti:

Leave a thought, a reflection or a wish: