My fav recipes (Retetele mele preferate)

October 19, 2012 Sam 0 Comments

Cand am vorbit despre semintele chia am facut referire la includerea lor in mai multe retete. Asadar, iata lista retetelor mele preferate, cu seminte chia si nu numai. Mentionez ca in acest articol ma voi referi strict la retete pentru micul dejun. Acesta fiind cea mai importanta masa, dupa cum bine stiti, pentru a oferi corpului energia de care are nevoie de-a lungul unei zile.

De asemenea, vreau sa va spun ca cel mai bine e sa alternati retetele pentru micul dejun. Astfel, va veti bucura in fiecare zi de variate vitamine si nutrienti. Si in plus, probabil ca devine plicticos la un moment dat sa mancati intotdeauna acelasi lucru, nu? :)

Astazi mi-am facut piure de mere, este foarte satios si delicios.

Ingrediente:
- 2 mere mici sau unul mare (cantitatea depinde in functie de numarul persoanelor)
- 1 lingurita ulei de cocos (optional)
- putina scortisoara
- nuci, fulgi de ovaz sau cereale (de adaugat la sfarsit, la servire)

Asezati toate ingredientele in blender si mixati pana devine neted si cremos. Serviti rece cu nuci sau cereale sau pur si simplu natural, fara nimic adaugat.



Hrisca cu terci de ovaz

Ingrediente:
- 1 cana de hrisca (pusa la inmuiat in prealabil de seara. Ele se vor umfla pe parcursul noptii, dublandu-si marimea) 
- fulgi de ovaz
- lapte de ovaz, de migdale sau de orez
- scortisoara sau vanilie (optional)
- miere
- fructe uscate (fructe de goji, caise, banane, afine sau orice aveti acasa)

Puneti laptele la incalzit, adaugati fulgii de ovaz si amestecati din cand in cand pana observati ca se ingroasa. Apoi asezati laptele intr-o ceasca mare sau intr-un castronel, adugati hrisca si fructele uscate.



Budinca de chia

Aceste seminte mici sunt hranitoare, pline de energie, extrem de satioase si relativ scazute in calorii. Sunt pline de fibre solubile ceea ce le face sa se transforme intr-o budinca gelatinoasa la contactul cu un lichid. Au o concentratie mare de proteine si sunt usor de digerat. Unele persoane le numesc hrana perfecta pentru sportivi si pentru cei care tin diete. Mai multe detalii ale proprietatilor lor gasiti in articolul "Superalimente".

Ingrediente:
- 1/2 cana de seminte chia
- 1 cana lapte de migdale, de ovaz sau de orez
- 1 lingurinta sau 2 de miere
- scortisoara sau vanilie (optional)
- diverse fructe (de adaugat la servire)

Asezati laptele, semintele chia, mierea si scortisoara sau vanilia intr-un castron si amestecati bine pentru a nu se lipi semintele intre ele. Lasati la temperatura camerei pentru 20-30 de minute, apoi adaugati diversele fructe si savurati. 
* Aceasta budinca se pastreaza bine la frigider pentru cateva zile.
* De asemenea, aceasta gustare sanatoasa poate fi servita ca mic dejun sau desert.



 Iaurt grecesc cu zmeura

Unele surse spun ca iaurtul grecesc face parte din categoria superalimentelor. Ce are el in plus fata de iaurturile clasice? Ei bine, acest iaurt grecesc are o textura mai groasa, mai multe culturi probiotice, are un continut dublu de proteine si are mai putina lactoza (pentru cei intoleranti la lactoza acest iaurt este ideal). 

Ingrediente:
- 125 g iaurt grecesc
- 1 lingurita de miere
- 1 mana de zmeura 

Puteti introduce toate ingredientele intr-un blender, sa mixati pana devine cremos si sa adaugati nuci, migdale dupa gust ori sa turnati pur si simplu iaurtul intr-un castron, sa adaugati ingredientele si sa savurati natural.

*Aceasta reteta o puteti face in nenumarate feluri, adaugand in locul zmeurei oricare fruct. Chiar si iarna puteti avea zmeura sau afine, daca le puneti la congelator din vara. 
Mie imi place sa mananc iaurtul grecesc cu banane, seminte chia si fulgi de ovaz.
* Daca va intrebati unde puteti gasi acest iaurt, va spun un indiciu :), cautati iaurturile grecesti de la firma Olympus. Eu le-am gasit in Billa.



Smoothies proteice cu fructe

Smoothie-urile sunt cremoase, delicioase si usor de facut. Unii le numesc "healthy fast food".

Ingrediente:
- 1/2 cana lapte de ovaz, de migdale sau de orez (dupa preferinta) 
- 1 lingurita de pudra proteica de canepa
- 1 banana
- 1/2 cana de zmeura, mure sau afine congelate
- 1 lingurita de ulei omega 3 (optional)
- miere sau sirop de artar (optional)

Adaugati toate ingredientele in blender si mixati la viteza maxima nu mai mult de 1 minut. Iar daca compozitia este prea densa mai adaugati putin lapte.

* De ce nu e bine sa mixati mai mult de un 1 minut? Pentru ca dupa un minut motorul blender-ului se supraincalzeste si deterioreaza nutrientii fructelor sau legumelor din aparat.




Fiecare reteta o puteti personaliza dupa gustul 
si preferintele voastre alimentare.

Pofta buna!

0 commenti:

Leave a thought, a reflection or a wish: