Superfoods (Superalimente)

October 11, 2012 Sam 0 Comments

Din cauza ca le-am amintit intr-un articol anterior si din cauza ca sunt prezente pe fundalul blog-ului, m-am gandit ca e necesara o succinta prezentare a proprietatilor acestor superalimente.

Va marturisesc ca primul superaliment pe care am inceput sa il utilizez a fost, semintele de chia. Le adaugam in sucul de portocale natural, facut de mine :) cu timpul insa, am inceput sa le integrez in mai multe retete, dar acesta va fi subiectul altui articol.

Asadar in capul listei mele se gasesc, minunatele seminte chiasunt bogate in minerale, in acizi de omega-3, in antioxidanti si nu in ultimul rand, sunt bogate in proteine complexe. Ajuta foarte mult digestia datorita fibrelor insolubile (are si fibre solubile), are proprietati antifebrile, ajuta in caz de constipatie. De asemenea, semintele chia sunt folosite de atleti pentru rezistenta si hidratarea pe care le-o ofera, inhiba apetitul, ajutand astfel la scaderea in greutate, scade nivelul colesterolului rau. Capacitatea acestor seminte de a retine apa de pana la 12 ori greutatea lor le face sa prelungeasca hidratarea si sa asigure asimilarea lenta si continua a nutrientilor.
Semintele fac parte din familia salviei si au fost mentionate inca din secolul 16 in documentele aztece, Codex Mendoza, afirmandu-se ca sunt cele mai complexe surse de energie si putere.

  1. Contin de 5 ori mai mult calciu decat laptele (plus boron care ajuta calciul sa se transfere in oase).
  2. Contin de 3 ori mai multi antioxidanti decat afinele.
  3. Contin de 3 ori mai mult fier decat spanacul.
  4. Contin de 3 ori mai multa fibra decat ovazul.
  5. Contin de 2 ori mai multe proteine decat orice fel de fasole, samanta sau cereala. Sunt o sursa completa de proteine, avand toti amino-acizii esentiali care sunt prezenti intr-o forma extrem de usor de digerat.
  6. Contin de 2 ori mai mult potasiu decat bananele.
  7. Contin mai multa omega 3 decat semintele de in si nu se rancezesc.
  8. Pe langa toate acestea sunt o sursa excelenta de energie, in special pentru atleti iar o cantitate mica ofera satietate.
  9. Ajuta corpul sa elimine kilogramele in plus si taie pofta de mancare.
  10. Ajuta corpul sa isi sustina si sa isi reconstruiasca muschii in timpul exercitiului fizic,  in timpul sarcinii dar si dupa nastere, doarece ajuta la regenerarea membranei.
  11. Creste lactatia si este o sursa compacta de nutrienti pentru copii de orice varsta.
  12. Nu au gust si absorb apa foarte usor, transformandu-se in mai putin de 10 minute intr-o budinca densa.
  13. Sunt usor de digerat si imediat dupa ingerare sunt transportate si folosite de catre celule corpului nostru.
  14. Pe langa toate acestea, erau folosite de indieni si misionari pentru bandajarea ranilor pentru grabirea vindecarii si pentru evitarea infectiei. Le foloseau pentru a indeparta infectiile din ochi si pentru clarificarea ochilor, prin simpla plasare a doua seminte in ochi.
  15. Consumul de seminte de chia ajuta la echilibrarea zaharului din sange.
Continuam lista cu spirulina: are cea mai concentrata sursa de vitamina B12, fiind mai bogata de 26 de ori ca o portie de carne de vita si cea mai concentrata forma naturala de nutrienti.

  • este de 58 de ori mai bogata in fier decat o portie de spanac crud
  • contine toti aminoacizii esentiali
  • 65% proteina
  • bogata in clorofila
  • bogata in beta-caroten
  • contine fitochimicale
  • contine un acid esential gras (GLA) care ne fac parul si pielea stralucitoare
  • functie anti-inflamatoare
  • protejeaza corpul impotriva invaziei de germeni
  • creste flora microbiana, atat de benefica pentru a ne apara organismul
  • simptomele anemiei, otravirii pot fi indepartate cu ea
  • poate previne cancerul si infectiile virale
  • infectiile bacteriale sau cu paraziti sunt mai usor de tratat daca sunt administrate si suplimentate de spirulina in acelasi timp
Hrisca, hranitoare, aromata si gustoasa, este un aliment intalnit in bucataria multor popoare, mai mult sau mai putin asiatice. Desi nu este o cereala, hrisca intruneste calitatile fainei de grau integrala. Este de fapt superioara graului: contine mult mai putine glucide, nu contine gluten, contine cantitati mari de lysina (aminoacid esential), fier, seleniu si mai mult calciu, cantitati impresionante de antioxidanti si se prezinta ca o alternativa la grau pentru cei care au intoleranta la cereale.
Datorita lipsei de gluten poate fi consumata de cei cu intoleranta la acest compus, sau cei cu boala celiaca (enteropatia glutenica).
S-a constat in urma unor studii ca hrisca are un rol important in mentinerea nivelului scazut de glucoza, ceea ce ar reprezenta nu numai o alternativa alimentara dar si un supliment "medical" pentru diabetici.


Quinoa este nativa din America de Sud, mai exact din Bolivia si Perù. Incasii pre-columbieni o considerau sacra, numind-o "mama cerealelor". In ultimii ani, oamenii au inceput sa aprecieze intelepciunea incasilor si increderea lor in aceasta planta, fiind considerata ca una dintre plantele cu cele mai multe proprietati nutritive din lume.
Din cauza continutului sau abundent de amidon ea este folosita ca si o cereala, dar in ciuda acestui fapt, quinoa nu contine gluten. Prin urmare, este indicata persoanelor intolerante la gluten sau persoanelor care sufera de boala celiaca. De asemenea, quinoa este extrem de valoroasa pentru cei care aleg sa reduca sau sa evite complet proteinele animale din alimentatia lor, deoarece ofera proteina completa.  O cana de quinoa contine 9 grame de proteine, adica un gram mai mult decat un ou de pui mediu. Aceasta contine toti aminoacizi esentiali, inclusiv lizina, care este esentiala pentru cresterea si repararea tesuturilor organismului.
  • ofera protectie impotriva migrenelor
  • este detoxifianta si usor de digerat
  • antioxidanta
  • ajuta la reducerea hipertensiunii arteriale


Si nu in ultimul rand, canepa. Aceasta a fost apreciata si foarte mult folosita de culturile lumii din vechime. 
Semintele de canepa gasite in comert nu au nici urma de drog si au inceput sa aiba cautare pe piata lumii din cauza proprietatilor lor exceptionale inca din anii ’90.
Ele contin 30% ulei si 80% din acizii grasi esentiali, linoleic acid, omega-6. Totodata profilul de amino-acizi continut, este aproape de nivelul prezent in sursele comune de proteine precum carne, lapte, oua si lapte de soia.
  • spre deosebire de alte surse de acizi grasi esentiali, precum uleiul de in, cel de canepa poate fi folosit continuu, fara sa produca dezechilibre sau carente (sustine si Udos Erasmus, autorul Fats that Heal, Fats that Kill).
  • reduce colesterolul rau, tensiunea arteriala, regleaza glicemia, ne scapa de constipatie, depresie, oboseala. Este folosita cu succes in tratamentul artritei, al diabetului, alergiilor alimentare.
  • ajuta la slabit, fiind recomandat a fi mancata mai ales la micul dejun pentru ca ofera satietate pentru mult timp.
  • Joan Toth (fitoterapeut canadian) sustine ca persoanele care sufera de afectiuni precum cele enumerate mai sus vor scapa de problemele respective daca mananca 3-4 linguri de seminte decorticate de canepa pe zi.
De asemenea, magneziul si proteinele de calitate din semintele de canepa va ajuta sa va hraniti corect in perioadele de solicitare intensa si sa va pastrati echilibrul in situatii de stres.

Alte exemple de superalimente care sunt bogate in substante nutritive diferite sunt: nucile de brazilia - toate nucile sunt, in general, pline de vitamine, minerale si fibre, insa, acestea sunt una dintre putinele surse bune de seleniu, care pot ajuta la protejarea impotriva cancerului, depresie si boala Alzheimer - bananele, somonul, uleiul de masline, broccoli, fasolea, merele, afinele, mierea, fructele de goji.

In sfarsit, vreau sa clarific aceasta categorie a superalimentelor, ce semnifica si ce produse intra in ea. 
Cuvantul "superaliment" este un termen de marketing nestiintific utilizat in diverse contexte. Insa, de cele mai multe ori acesta este folosit pentru a descrie produsele alimentare cu conținut ridicat de nutrienți care confera beneficii sanatatii.

Stiu ca este multa informatie, dar toate aceste detalii sunt extrem de importante. Iar daca consumati macar unele din aceste superalimente, cu siguranta, va veti bucura de energie si de o stare de bine superioara.

                                          

Sursa acestui articol: http://ligiapop.com/http://totmai.ro/, http://viataverdeviu.ro, wikipedia

0 commenti:

Leave a thought, a reflection or a wish: