The truth about diary products (Adevarul despre lactate)
De ceva vreme am cochetat cu gandul la
scrierea unui articol despre lactate, insa, cred ca nu imi gaseam curajul sa
dezvalui adevarul. De ce? Pentru ca e destul de sever si putine persoane il
accepta, in special iubitorii de lactate. Si credeti-ma eu eram o mare
iubitoare de lapte, branza si smantana. Dar in urma unei intrebari pe care mi-a
pus-o o cititoare si care probabil multi dintre voi o aveti - "De
unde imi iau calciul daca elimin laptele?" m-am gandit sa raspund prin
informatii si studii convingatoare. In cele din urma decizia ramane la
voi.
Renumiti medici si oameni de stiinta, in
urma multor cercetari, au ajuns la aceasta concluzie - lactatele trebuie
evitate.
Probabil ati auzit de cartea Studiul
China, care a cutremurat toate conceptiile lumii noastre, daca nu, va indemn sa o cititi sau macar sa vizionati documentarul.
De asemenea, Universitatea Harvard,
renumita Scoala de Sanatate Publica, a ajuns la concluzia ca lactatele nu fac
parte din alimentatia sanatoasa.
Ne-am obisnuit sa credem ca laptele este
unica sursa de calciu si nu numai pentru copii in crestere, si ca, implicit,
fara el am avea lipsa de calciu. In urma unor studii s-a demonstrat ca in
tarile in care se consuma mai multe lactate, osteoporoza este mai frecventa.
Anthony Robbins explica procesul intr-un mod destul de simplu - corpul foloseste calciul pe care deja il are pentru a
neutraliza acidul lactic astfel, mereu exista deficienta de calciu la
consumatorii de lactate. Tocmai ei sunt cei care intra in procentul mare de
oameni afectati de osteoporoza.
Corpul se apara de
aciditate (aciditate data de produse animale in general), prin scoaterea
calciului din oase pe care il transforma in bicarbonat de calciu si hidroxid de
calciu care va converti acidul in baza ca sa putem functiona,
doctorul Calin Marginean sustine acest lucru foarte bine. Pentru ca noi
ar trebuie sa avem corpul bazic si asa trebuie sa ramana daca vrem sa fim
feriti de boli. Intr-un viitor articol am sa vorbesc despre alimentele bazice,
respectiv acide si efectele sale.
Dar ce m-a pus pe mine
cel mai mult pe ganduri a fost aceasta afirmatie - "Laptele a fost “programat” de natura pentru ca vacile
si oile sa-si hranească viteii, respectiv mieii. In molecula laptelui exista o
informatie ereditara. Care animal mai consuma lapte dupa ce este intarcat?
Atunci de ce am consuma noi laptele acestor animale, din moment ce nici puii
lor nu-l mai consuma dupa intarcare?”. Si atunci va intreb, mai consumam noi
lapte matern dupa intarcare?
Sa nu ma intelegeti
gresit, laptele matern este cea mai buna sursa de hrana pentru un bebelus in
crestere, dar odata ce bebelusul este intarcat, mediul din stomacul sau se
schimba. Laptele de mama este un aliment usor de digerat. Dar cand se consuma
alimente mai complicate, organismul trebuie sa se ajusteze. Nevoia de a digera
lapte nu mai este prezenta asa ca laptele devine pentru multi nedigerabil.
Iar intoleranta la lactoza, experimentata de multi este o dovada reala in
acest sens.
Lactoza este principalul
carbohidrat din lapte. Se pare ca natura asigura pentru noii nascuti
echipamentul enzematic necesar pentru a metaboliza lactoza. Dar aceasta
abilitate dispare de obicei in jurul varstei de 4 sau 5 ani.
Textele de mai jos au
fost traduse de Ligia Pop si sunt extrase din cartea lui Jess Fenton,
numita “Total raw food, the complete guide
for beginners”.
Bazat pe un studiu facut in decurs de 14 ani pe un lot de 80,000 femei,
profesor doctor Walter Willet la Universitatea Harvard, a vrut
sa demonstreze ca inlocuirea a 5% de grasimi saturate (lactate) cu grasimi
nesaturate din surse vegetale, precum seminte, cereale, legume si frunze verzi,
vor duce la micsora ratei atacurilor de cord si a decesului cauzat de boli de
inima.
In decursul studiului s-a observat,
contrar opiniei generale, ca produsele lactate nu sunt sursa ideala de calciu,
asa cum incearca producatorii sa promoveze si, ca acestea incurajeaza formarea
osteoporozei. Lactatele contin calciu insa tranzitia lor prin corp uman nu fac
decat sa spele calciul adus. Puterea de absortie este data de magneziu, dupa
cum bine stim, insa lactatele nu contin decat cantitati neinsemnate de magneziu
care nu au puterea de a intari absorbtia de calciu. Doar 25 de procente din
toata cantitatea de calciu existenta se poate absorbi, iar restul de 75%,
lipsit de magneziu, este intrebuintat de corp intr-un mod distructiv:
* este convertit de rinichi in pietre dureroase, construite in timp ca perlele in scoici blocand tractul urinar;
* contribuie la dezvoltarea artritei, iar depuneri de calciu care de multe ori se manifesta sub forma gutei.
* este convertit de rinichi in pietre dureroase, construite in timp ca perlele in scoici blocand tractul urinar;
* contribuie la dezvoltarea artritei, iar depuneri de calciu care de multe ori se manifesta sub forma gutei.
De asemenea, principala proteina din lapte, numita Caseina este toxica pentru oameni
si este responsabila pentru urmatoarele probleme de sanatate:
- Eczema
- Acnee
- Boli de
rinichi
- Artrita
- Carii
dentare
- Astm
- Colon
iritabil
- Probleme
legate de sinusuri
- Colite
- Boala
Chron
- Si dureri premenstruale
- Si in special cancer de san si de prostata.
"Oamenii sunt singurele fiinte care consuma laptele altor vietuitoare si poate ni se pare normal, deoarece societatea in care traim ne-a educat astfel. Un alt punct este ca laptele contine lactoza, pe care stomacul omenesc o digera foarte greu iar in unele cazuri nu reuseste s-o digere si asta din cauza lipsei de enzime speciale de care dispun numai puii de animale. Lactoza nedigerata produce indigestii, balonari, dureri abdominale, dureri de cap, stari de alerta sau indispozitie etc.”
Si, in sfarsit, sa raspund la intrebarea
"De unde imi iau calciul?". Ei bine, ne luam calciul din exact aceeasi sursa de
unde isi iau animalele calciul. De unde isi iau animalele calciul? Din plante verzi si in special din acelea cu frunze
verzi, precum
vlastarii, spanacul, kale-ul, urzicile, papadia si orice fel de verdeturi
comestibile pline de clorofila. Si apropo de calciu si constituirea de
oase si dinti sanatosi, ganditi-va putin la superbii fildesi ai elefantilor si
puternicele coarne ale rinocerilor.
O alta sursa importanta
de calciu si de multe ori uitata este reprezentata de semintele de susan,
semintele de chia, de migdale. Stiati ca ½ cana seminte crude de susan au
mai mult calciu ca jumatate de cana de lapte? Vedeti articolul unde Ligia Pop a
scris despre asta. Sau ca semintele de chia contin de 5 ori mai mult calciu
decat laptele (plus boron care ajuta calciul sa se transfere in oase)? Vedeti
articolul unde am scris despre semintele chia ("Superalimente").
Daca doriti sa consumati
lapte, eu va recomand sa apelati la alternativa laptelui de vaca si anume:
laptele de migdale, de orez, de susan, de ovaz, etc., iar branza sa o inlocuiti
cu cea de soia, numita tofu.
In speranta ca va este
utila aceasta informatie, va doresc o viata sanatoasa,
mai buna si mai
frumoasa!
Mai multe articole scrise de doctori de
renume si alte informatii gasiti aici - http://www.notmilk.com/ si aici - http://www.rawlifestyle.ro/laptele-nutritiv-sau-toxic/ si daca doriti sa vizionati documentarul Studiul China, o puteti face aici - http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=5g6EPHLFr-Y
Via google.ro
Sursa acestui articol: http://ligiapop.com si http://viataverdeviu.ro/
0 commenti:
Leave a thought, a reflection or a wish: