Salad with a twist (Salata cu ceva special)

November 18, 2012 Sam 0 Comments

Probabil cand vedeti titlul va ganditi ca e un articol banal, ce poate fi special sau diferit la o salata? Cu ceva timp in urma probabil va dadeam dreptate, insa acum sustin vehement ca aceste mici ingrediente/ adaugiri fac diferenta.
Daca sunteti familiari cu articolele mele atunci numele acestor ingrediente ar trebui sa va sune cunoscut.

Semintele de canepa contin 30% ulei si 80% din acizii grasi esentiali, linoleic acid, omega-6. Totodata profilul de amino-acizi continut, este aproape de nivelul prezent in sursele comune de proteine precum carne, lapte, oua si lapte de soia. Spre deosebire de alte surse de acizi grasi esentiali, precum uleiul de in, cel de canepa poate fi folosit continuu, fara sa produca dezechilibre sau carente. De asemenea, reduc colesterolul rau, tensiunea arteriala, regleaza glicemia, ne scapa de constipatie, depresie, oboseala. Sunt folosite cu succes in tratamentul artritei, al diabetului, alergiilor alimentare. Ajuta la slabit, fiind recomandat a fi mancate mai ales la micul dejun pentru ca ofera satietate pentru mult timp.
In plus, magneziul si proteinele de calitate din semintele de canepa va ajuta sa va hraniti corect in perioadele de solicitare intensa si sa va pastrati echilibrul in situatii de stres.


Semintele de dovleac sunt o sursa excelenta de magneziu, fosfor si zinc. Sunt utile in inlaturarea parazitilor intestinali, in bolile prostatei la barbati si in unele afectiuni ale stomacului. Regleaza colesterolul si stimuleaza activitatea rinichilor. 
Specialistii recomanda si sustin ca un consum de cate 20 de seminte crude pe zi, administrate inaintea mesei de pranz, asigura organismului necesarul de zinc pentru intrega zi. In plus, vitamina A continuta ajuta la imbunata­tirea vederii. Iar magneziul contribuie la buna functionare a sistemului cardiovascular, prevenind infarctul.



Si alternativa, semintele de susan, acestea sunt considerate o sursa importanta de cupru care acopera 74% din doza recomandata pentru un adult, de calciu de peste 31,6 % si de magneziu 35,1%. Dupa cum am spus si in alt articol, jumatate de cana seminte crude de susan au mai mult calciu ca jumatate de cana de lapte, fier, zinc, fosfor, potasiu, magneziu si cu continut de peste 50% de proteina decat carnea.


“Semintele de susan au urmatoarele proprietati: contin estrogen si sunt utile femeilor care-si doresc sa aiba sani mai mari, dacă sunt incluse în dieta zilnică vor avea cu siguranţă efectul scontat. Uleiul din aceste seminte este şi el foarte util. Se aplică pe sâni, printr-un masaj circular uşor. Au valoare energetica mare si stimuleaza si virilitatea. Unul dintre cele mai puternice afrodiziace este halvaua de miere si susan. Cunoscut in India ca “rasayana” (cel ce prelungeste viata), susanul starneste pasiunea. Este recomandat si in tratamentul insomniilor sau ca aport proteic in diferite afectiuni de nutritie.
Bogate in arginina, un aminoacid care contribuie la intârzierea aparitiei tumorilor, ajuta la detoxifierea ficatului si rinichilor, fiind foarte recomandate bolnavilor de ciroza dar ajuta si la intarirea sistemului imunitar. Tot arginina ajuta spermatogeneza, de unde si efectul de crestere a fertilitatii. Are efecte antireumatice si anticanceroase. Datorita efectului antifungic si bactericid, uleiul se utilizeaza la tratamentul afectiunilor gingivale: afte bucale si gingivita. Pentru prevenirea parodontozei se aplica seara pe gingii, dupa spalarea normala a dintilor, doua-trei picaturi de ulei de susan. Se maseaza usor si se repeta tratamentul in fiecare seara, timp de minimum trei luni. Uleiul de susan are si efecte laxative.” (Sursa: ligiapop.com)
La 100g de seminte vom beneficia de:
  • Vitamina A 15 I.U
  • Vitamina B, Thiamine 1.07 mg
  • Niacin 2.7 mg
  • Vitamina E
  • Calciu 6%
  • Fier 5.2 mg
  • Fosfor 308 mg
  • Proteine 20 g
Asadar, va prezint o salata care la prima vedere poate parea comuna sau monotona, dar care o recomand in alimentatia zilnica. De asemenea, vreau sa retineti ca salata este singura care se poate combina fara nici o problema cu orice tip de mancare (mai multe detalii in articolul "Combinarea alimentelor"). Si totusi, desi se stie ca salata este benefica, putine persoane o includ in alimentatia zilnica. 
Acestea fiind spuse, eu va propun sa incercati cel putin o saptamana sa o consumati zilnic, fie si fara aceste ingrediente speciale, important e sa mancati hrana vie si verde, verdeturi pline de clorofila si mai mult decat atat, incercati sa alternati mereu frunzele si legumele.

Salata cu ceva special

Ingrediente:
- salata verde
- rosii
- castraveti
- ardei gras
- ulei de masline
- sare marina neiodata

+ micutele seminte extraordinare

- seminte de canepa
- seminte de dovleac sau seminte de susan



0 commenti:

Leave a thought, a reflection or a wish: