Mind power, respiration and energy. Energie, respiratie si puterea mintii

April 19, 2013 Sam 0 Comments

De curand am patruns, din nou, in arta respiratiei. Din nou, pentru ca desi am mentionat aici importanta sa totusi, au ramas anumite aspecte mai putin lamurite sau edificate care, reclama limpezire. Aspecte asupra carora nu ar trebui sa ne deplasam niciodata atentia. Asadar, in cele ce urmeaza sper sa gazdui oleaca de interes si un strop de entuziasm din partea voastra.

Insa, inainte aspir sa va starnesc atentia printr-un citat evidentiat atat de bine de catre Bhagaval Gita: "mintea actioneaza ca un dusman in cazul celor care nu o controleaza."

Va propun sa nu va pripiti la judecata, pentru ca acest citat are o invatatura esentiala. Mintea are o putere atata de mare incat daca este lasata de capul ei, necontrolata, o poate lua razna, clintind carma numai in sensul dorit de ea, asemenea unui tren fara mecanic scapat la vale. Mintea este un "nazdravan alunecos" care are o atentie de-a dreptul uscativa.

Navigand cu maiestrie si fara sens in mari tulbure de ganduri si fantezii mereu schimbatoare. Taoistii chinezi o numesc "maimuta jucausa", iar yoghinii indieni o compara cu un "cal salbatic" care refuza sa fie priponit. Astfel, nu e de mirare ca mintea sta la baza intregului proces al respiratiei, fiind o buna ocarmuitoare a energiei.

Deoarece, acolo unde colinda mintea, energia o urmeaza. De pilda, atunci cand o anumita parte a corpului este suferinda, puteti servi mintea pentru a atrage energia spre zona afectata, precum aceasta tehnica hawaiiana. De fapt voi sunteti singurii muncitori specializati in intretinerea si punerea in miscare a mintii voastre.

De voi depinde, nu de evenimentele exterioare sau de hazard. Da-ti-i instructiuni si spuneti-i unde doriti sa mearga. Mintea nu o poate lua razna decat daca nu ii spuneti ce sa faca. Nu trebuie curmata de intrebari, analize ori de "miscare". Retineti ca doar voi puteti conduce si supraveghea "motorul" (mintea) vehiculului vostru.

Asadar, in mod implicit, daca mintea este "absenta" in timpul exercitiilor de respiratie, energia nu e controlata de nimeni si hoinareste fara sens, pierzandu-se. Studii efectuate in China continentala confirma ca, atunci cand respiratia profunda este realizata cu mintea concentrata temeinic asupra unei parti a corpului, in acea parte se indica o sarcina electrica puternica si se incalzeste.

Maestrii taoisti numesc ochii, urechile, nasul, limba si corpul cei "Cinci Hoti" ai respiratiei si meditatiei. Deoarece acestia, solemn va "talharesc"/ sustrag atentia mentala necesara pentru a comanda respiratia si a controla energia. Or, adeptii trebuie sa invete sa-si "intemniteze" acesti Cinci Hoti la nivel intern, focalizandu-se asupra organelor si a centrilor energetici si, subliniez, nu asupra obiectelor exterioare.

Chiar daca la inceput pare anevoios si chiar daca mintea voastra are tendinta de a luneca in toate directiile, luati aminte ca ea se aseamana cu educarea unui copil - trebuie sa uzitati un amestec echilibrat de disciplina si rabdare pentru aceasta sarcina, in fiecare zi.

Iar cand veti incepe sa simtiti caldura la nivelul anumitor organe sau parti ale corpului si energia va furnica de-a lungul canalelor spinale, spre creier, inseamna ca ati inceput sa realizati uniunea mintii cu respiratia, spiritul si energia. In sfarsit, doar concentrandu-va atentia mentala, veti fi in stare sa va directionati energia spre orice organ, membru sau glanda atunci cand respirati.

In concluzie, cheia fundamentala a exercitiilor de respiratie si a controlului energiei este cel mai bine conturata prin armonia mintii.

Via internet

Va doresc control al mintii desavarsit si multa energie!

P.S. in weekend va astept la o intalnire dulce si racoritoare



Sursa acestui articol: D. Reid, TAO pentru sanatate, sex si longevitate, o abordare practica a caii stravechi.


0 commenti:

Leave a thought, a reflection or a wish: