The physical activity: component of a healthy lifestyle. Activitatea fizica: componenta a stilului de viata sanatos

February 24, 2014 Sam 0 Comments

Cu bucurie va aduc la cunostinta ca maine, eu si colegii mei, viitori nutritionisti si dieteticieni, inauguram cursul cu acelasi nume al articolului de fata - Activitatea fizica: componenta a stilului de viata sanatos. Iar prin intermediul acestui spatiu consacrat, desigur, bunastarii fizice si psihice, am sa impartasesc datele si indicatiile dobandite, cu voi, cititorii sau discipolii mei. Si, in speranta ca veti primi invataturile si le veti dezvolta, eu promit sa va publicui cele mai recente stiri.

Deocamdata, insa, doresc sa va fac cunostinta cu indrumatorul/mentorul meu. Pentru ca atunci cand vine vorba despre exercitii fizice e necesar unul - putina forta creatoare nu strica nimanui. Insa, acesta este cel de al doilea, cel pe care il urmaresc de aproape un an (vezi aici primul mentor). Asadar, sunt aproape doi ani de cand sportul face parte din viata mea, fiind zilnic prezent. Cu toate acestea, mentionez ca anterior (din copilarie si pana in anul 2012) eram de-a dreptul lipsita de aptitudini fizice, inapta la sport.

Dar, odata cu intelegerea faptului ca suntem responsabili de sanatatea noastra - de la actiunile si gandurile intreprinse, pana la alimentele ingerate - am manifestat cea mai buna alegere: am introdus activitatea fizica si nutritia in viata mea. De ce va relatez toate acestea? Ei bine, pentru simplul fapt ca stiu puterea magica a exemplului. Modelul? De la neapta in domeniul sportului, la pasionata si entuziasta. Credeti-ma, este posibil. Atat sportul, cat si nutritia, sunt interpretate gresit, ca fiind ceva neplacut, greu sau chiar imposibil de realizat.

Insa, atunci cand mananci sanatos, inmagazinezi energie, iar cand faci sport, cand termini un antrenament intens, inmagazinezi bucurie, multa bucurie. Oricat de obosit esti, oricat de greu respiri, tot nu te poti abtine sa nu zambesti. De ce? Pentru ca, dupa un exercitiu lung sau intens, corpurile noastre elibereaza endorfine. Endorfinele, potrivit lui David Linden, un neurolog de ​​la Universitatea John Hopkins, sunt neurotransmitatori care au calitati similare cu morfina. De fapt, cuvantul, "endorfine" inseamna "morfina endogena." 

Aceste substante chimice naturale care au loc in corpul nostru creeaza un sentiment de placere, precum si o alinare a durerii. De asemenea, ele ajuta la contracararea efectelor de depresie prin stimularea dispozitiei noastre. In timp ce aceasta este o veste foarte buna pentru persoanele care se lupta cu prezenta constanta a activitatii fizice in viata lor, este important de retinut ca obiectivul fitness-ului este starea durabila de bine (atat fizica cat si mentala) prin punerea in miscare a sistemului limfatic, prin oxigenarea vaselor de sange, etc., si nu un remediu accelerat.

Adica, unii oameni, din pacate, isi inunda corpurile cu endorfine, gonind, exagerat de mult, dupa exercitiu fizic si intrand in depresie in cazul imposibilitatii antrenamentului. Intr-un articol recent din New York Times s-a discutat modul in care unii alergatori competitivi adesea cadeau in depresie daca, din cauza unui accident sau din cauza unei boli, erau in imposibilitatea de a alerga. Mai mult, unii continuau sa alerge in ciuda leziunilor care revendicau repaus. Nu uitati: fitness-ul este un maraton, nu un sprint. (Sursa)

Acestea fiind spuse, va incurajez sa imbratisati victoriile lente dar sigure, precum iepurele si broasca testoasa. Va incurajez sa insusiti munca zilnica catre sanatate si bunastare si, mai ales, sa nu pierdeti din vizor faptul ca sunteti singurii responsabili de viata voastra. Incepeti calatoria voastra acum! Incepeti sa va antrenati zilnic. Vreau sa va spun ca odata inceputa aceasta calatorie nu veti mai dori sa va opriti, veti simti bunastarea pana in cel mai mic colt din trupul vostru, iar cresterea energiei si a fortei va fi imboldul vostru.

In final am ramas datoare cu prezentarea mentorului actual, nu-i asa? Iata site-ul ei: http://www.zuzkalight.com/ si iata un video cu exercitii pentru incepatori. Va doresc mult spor, sanatate si voie buna.



0 commenti:

Leave a thought, a reflection or a wish: